Meeloopdag Santé-redactie
28 december 2009
Onlangs liep de twintigjarige Michelle Engelen, student, vrijwilliger en chronisch zieke wajonger, een dag mee op de redactie van Santé.
Michelle: “Deze dag sluit naadloos aan op één van mijn dromen: een eigen tijdschrift opzetten. Een tijdschrift voor mensen met een chronische ziekte of handicap, waarin het onderwerp gezondheid met mode, beauty en sport wordt gecombineerd. Niet alleen om ‘tips en tricks’ te geven, maar ook om bij ‘gewone’ mensen begrip te creëren voor mensen met een beperking of aandoening.
Zelf behoor ik ook tot de groep chronisch zieken en daarmee val ik tevens onder de wet Wajong: de Wet Werk en Arbeidsondersteuning Jonggehandicapten. Iemand die tijdens zijn jeugd of studie arbeidsongeschikt is geraakt, en daardoor geen arbeidsverleden heeft kunnen opbouwen, komt voor deze uitkering in aanmerking. De mensen die hiertoe (kunnen) behoren zijn zeer divers, van zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapten tot mensen met diabetes; van iemand die enkel de basisschool heeft afgerond tot iemand die universitair geschoold is. Een groot deel van de wajongeren kan echter (in beperkte mate) werken en normaal functioneren in de samenleving, zij het soms met aanpassingen. Maar weinig werkgevers zijn hier echter van op de hoogte, en sommige kennen heb begrip ‘wajong’ niet eens. Gelukkig ziet de overheid dat ook: zij wil op een positieve manier aandacht besteden aan wajongeren, waardoor die meer worden beoordeeld op wat ze wél kunnen in plaats van op wat ze niet kunnen.
Tijdens de meeloopdag heb ik de Santé-redactie mijn verhaal verteld. Vanaf mijn geboorte heb ik te maken gehad met chronische nierinsufficiëntie, wat inhoudt dat mijn nierfunctie steeds verder achteruitging. Op veertienjarige leeftijd heb ik, om dialyse te voorkomen, een nier van mijn vader ontvangen. Vaak zijn mensen onder de indruk van het feit dat ik mijn middelbare school ondanks alles gewoon heb afgerond. Maar mijn ervaring is juist dat heel veel wajongeren dat doorzettingsvermogen hebben. Ze hebben geleerd met tegenslagen om te gaan en zich aan te passen aan situaties of beperkingen.
Op dit moment ben ik bezig aan mijn derde jaar van de bacheloropleiding Bestuurs- & Organisatiewetenschappen. Naast mijn studie ben ik als vrijwilliger actief bij de Nierpatiënten Vereniging Nederland en Stichting Sport en Transplantatie. Beide organisaties geven me de gelegenheid om meer bekendheid en begrip voor orgaandonatie te genereren, waardoor er hopelijk meer orgaandonoren komen. Daarnaast doe ik ook nog actief aan badminton. Kortom: dankzij mijn nieuwe nier leid ik weer een normaal leven. De enige beperking die ik af en toe ervaar, is dat ik wat sneller moe ben. Ik hoop na mij studie gewoon net als ieder ander aan het werk te kunnen gaan, ondanks dat ik nu een wajonger ben. En met wat hulp en voornamelijk begrip van de werkgever ben ik ervan overtuigd dat dit moet lukken.
Ik dank de Santé-redactie voor hun gastvrijheid en de mooie ervaring!”