koffie

Koffiedrinken zit in de genen

Koffieleuten opgelet! Je genen bepalen in hoeverre je lever kan omgaan met koffie…

Onderzoekers van het Erasmus MC onderzochten meer dan 18.000 personen en hun koffiedrinkgedrag. Ze ontdekten dat genen bepalen in hoeverre je lever met cafeïne kan omgaan. Ook vonden ze het specifieke gen dat de consumptie van koffie veroorzaakt. Hetzelfde gen speelt ook een rol in andere verslavingen, zoals die aan morfine, amfetamine en cocaïne. Koffieverslaving is een milde verslaving.

Genetische oorzaak
Hoeveel koffie je kunt drinken hangt dus af van de mate waarin je lever de cafeïne die in koffie zit kan verwerken. Je genen bepalen dit afbreekproces. De lever ziet koffie als een potentieel giftige, lichaamsvreemde stof. Daarom maakt de lever verschillende eiwitten aan om onder meer de cafeïne te verwerken. Deze eiwitten bepalen de hoeveelheid koffie die je kunt verwerken en dus drinken.

Koffie en parkinson
De genen die betrokken zijn bij de koffieverwerking blijken ook te maken hebben met het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Het drinken van koffie lijkt je hiertegen te beschermen: maar zorgt de koffie ervoor dat je geen parkinson krijgt of spelen de genen die bepalen hoeveel koffie je drinkt een rol bij de ontwikkeling van parkinson? Vervolgonderzoek is nodig om dit verband te ontdekken.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Remington föhn
Remington Fohn Ad 1
Bestel hier