Doorbraak in behandeling hart- en vaatziekten
16 januari 2012
Hart- en vaatziekten zijn binnenkort hoogstwaarschijnlijk beter te behandelen. Een team van Cambridge University is er namelijk in geslaagd om alle drie de soorten cellen te kweken die in de wanden van bloedvaten zitten.
Bloedvaten
Voor het onderzoek gebruikte het team de huidcellen van patiënten om verschillende typen vasculair glad spierweefsel te produceren. Met dit weefsel kunnen ze in de toekomst mogelijk kant-en-klare aderen en bloedvaten maken. Deze worden vervolgens bij een patiënt geïmplanteerd als alternatief voor zware (hart)operaties als een bypass.
Doorbraak
Eerder lukte het een biotechnologisch bedrijf in Californië al om bloedvaten te laten groeien in het lab en deze te implanteren bij nierpatiënten. De uitvinding van de onderzoekers van Cambridge zou bij meer vaatproblemen van pas komen dan tot op heden het geval was. Er zijn drie typen bloedvaten en het Britse team kan alle drie de soorten cellen kweken. Een echte doorbraak dus.
Lees ook: veel misverstanden over eierstokkanker >
Voor een bypass worden nu vaak bloedvaten gebruikt uit een ander lichaamsdeel van de patiënt, maar soms is er geen geschikt bloedvat te vinden. De artsen gebruiken dan een synthetische versie, maar die verstoppen snel en kunnen voor infecties zorgen. Ook werden er voorheen aderen gecreëerd van plasma afkomstig van dieren. Dit kan echter stoffen bevatten die giftig zijn voor mensen.
(