Steeds Meer Diabetes Type 2 In Nederland

Diabetes type 2: kans dat je het hebt zonder dat je het weet

Meer dan 1,4 miljoen mensen in Nederland loopt het risico om diabetes type 2 te krijgen. Dat laat het Diabetes Fonds weten na nieuw onderzoek van de Maastricht University. Het fonds spreekt van een “diabetescrisis” en is geschrokken van de hoge uitkomst.

Er zijn 1,1 miljoen mensen met deze vorm van suikerziekte. Maar daarnaast zijn er 1,4 miljoen Nederlanders die een grote kans hebben om diabetes type 2 te krijgen. Het Diabetesfonds verwacht dat er de komende jaren een grote golf aan diabetespatiënten bij komt.

Diabetes is een van de grootste gezondheid én gezondheidszorg problemen van de 21ste eeuw. Momenteel heeft wereldwijd 1 op de 11 volwassenen diabetes, meestal diabetes type 2. Als we niets doen is de verwachting dat in 2045 wereldwijd 1 op de 9 volwassenen diabetes heeft.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een chronische aandoening waarbij het lichaam niet effectief reageert op insuline, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit wordt vaak geassocieerd met insulineresistentie en een verminderd vermogen van de alvleesklier om voldoende insuline te produceren. Als gevolg hiervan blijft er te veel suiker in het bloed achter, wat kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen.

Oorzaak

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhogen, waaronder:

  1. Overgewicht of obesitas: Overmatig lichaamsvet, vooral rond de buikstreek, kan insulineresistentie veroorzaken.
  2. Gebrek aan lichaamsbeweging: Een sedentaire levensstijl kan de gevoeligheid voor insuline verminderen en het risico op diabetes type 2 vergroten.
  3. Ongezond dieet: Een dieet dat rijk is aan geraffineerde koolhydraten, suiker en verzadigde (dierlijke) vetten kan bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
  4. Erfelijkheid: Mensen met een familiegeschiedenis van diabetes type 2 lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van de aandoening.
  5. Leeftijd: Het risico op diabetes type 2 neemt toe naarmate men ouder wordt, vooral na de leeftijd van 45 jaar.

Zo kun je het risico verkleinen

Hoewel genetische factoren niet te veranderen zijn, zijn er verschillende stappen die mensen kunnen nemen om hun risico op diabetes type 2 te verminderen of de ziekte onder controle te houden:

  1. Gezond eten: Het aannemen van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan volle granen, groenten, fruit, magere eiwitten en gezonde vetten kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  2. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de insulinegevoeligheid verbeteren en helpen bij het beheersen van het lichaamsgewicht.
  3. Gewichtsbeheersing: Voor mensen met overgewicht of obesitas kan het verliezen van zelfs een bescheiden hoeveelheid gewicht significant bijdragen aan het verminderen van het risico op diabetes type 2.
  4. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie, zoals orale medicatie of insuline-injecties, nodig zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
  5. Regelmatige controle: Het is belangrijk voor mensen met diabetes type 2 om regelmatig hun bloedsuikerspiegel te controleren en hun gezondheid te laten controleren door een zorgverlener.

Lees ook: de natuur in als medicijn

Suppen

Wat is het verschil tussen type 1 en 2?

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Dan heb je diabetes type 1. Zonder de stof insuline kun je niet leven, want die regelt je bloedsuiker.

Type 2

Vroeger heette diabetes type 2 ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen. Deze vorm van diabetes komt het meest voor: 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Er zijn verschillende manieren om diabetes type 2 te behandelen.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.

Steeds meer mensen met diabetes
Het aantal mensen met diabetes groeit, harder dan ooit verwacht. Diabetes type 2 kan onder andere veroorzaakt worden door overgewicht. Doordat er steeds meer jongeren te zwaar zijn, krijgen ook steeds meer jonge mensen diabetes.

Hoe herken je diabetes?
Je kunt diabetes herkennen aan veel moeten plassen, erge dorst, vermoeidheid, een droge tong en veel jeuk. Je lichaam krijgt bovendien te weinig energie, dit kun je terugzien in vermoeidheid of je kunt mager worden, terwijl je wel genoeg eet.

Naar de dokter
Wijzen de symptomen van je lichaam erop dat je diabetes hebt? Bezoek dan altijd je dokter om je bloed te laten onderzoeken.

LEES OOK: minder diabetes door groene bladgroente

Kinderen met suikerziekte

Artsen zien steeds vaker kinderen met diabetes type 2. Bekijk hieronder gratis de uitzending daarover.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over een longontsteking

Tip van de redactie

Maak elke dag de beste keuzes met Fitbit Charge 5 + Premium, de meest geavanceerde tracker voor fitness en gezondheid die aangeeft of je klaar bent om te sporten of beter rustig aan kunt doen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


TEKST MANON DAELMANS

Bron: Changing diabetes/ Diabetes fonds/ Nos/ Margriet

beeld: Getty Images

BESTEL HIER
Activity Tracker Staalblauw