9 redenen waarom je snel blauwe plekken krijgt
16 maart 2024
Je kent het misschien wel: je bent een dagje op pad geweest of je hebt hard gewerkt en opeens kom je er ‘s avonds achter dat je een blauwe plek op je been hebt. Je gaat er maar vanuit dat je je onbewust ergens aan hebt gestoten. Maar er zijn nog veel meer redenen waardoor je plots blauwe plekken kunt krijgen. Wij hebben 9 redenen voor je op een rijtje gezet!
Blauwe plekken zijn veelvoorkomende huidletsels die ontstaan door een beschadiging van kleine bloedvaten onder je huid. Wanneer deze bloedvaten beschadigd raken door een stoot, of val, lekt er bloed in het omliggende weefsel. Dit veroorzaakt vervolgens een ophoping van bloed, wat je terugziet als een blauwachtige of paarse verkleuring van je huid. Sommige mensen zijn gevoeliger voor blauwe plekken dan anderen. Hoewel blauwe plekken meestal onschadelijk zijn en vanzelf genezen, kunnen ze pijnlijk zijn en gepaard gaan met zwelling en gevoeligheid. Na verloop van tijd worden de afgebroken bloedcellen weer afgebroken en door je lichaam opgeruimd. Als dat niet gebeurt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.
1. Wat betekent het als je ineens blauwe plekken krijgt?
Naarmate je ouder wordt, wordt ook je huid ouder en dunner. Dat betekent ook dat je aderen fragieler worden. Hierdoor kan een kleine tik al snel effect hebben op je huid, waardoor hij kan verkleuren. Sta er dus niet van te kijken als je wat vaker blauwe plekken ontdekt na een lichte tik naarmate je ouder begint te worden. Dat kan dus een van de redenen zijn dat je ineens meer blauwe plekken krijgt.
Lees ook: ‘Hoe zorg je goed voor je huid?’
2. Je huid is beschadigd door de zon
Lig jij met elke zonnestraal te bakken in je tuin? Dan zou het best eens kunnen dat je huid lichtelijk beschadigd is door de zon. Dat zorgt er vervolgens voor dat de muren van je bloedcellen zwakker worden, waardoor je sneller blauwe plekken oploopt. Ook blijven blauwe plekken vaak langer zichtbaar en zijn ze donkerder als ze het resultaat zijn van een door de zon beschadigde huid. Smeer je dus altijd goed in met zonnebrand om te voorkomen dat je huidschade oploopt.
3. Je hebt een tekort aan voedingsstoffen
Merk je dat je snel blauwe plekken krijgt, ook al stoot je je maar lichtjes? Dan kan het zijn dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Denk hierbij aan vitamine C, vitamine K of ijzer. Hierdoor is je huid niet goed in staat om bloedstollingen aan te maken. Vind je dus een grote en donkere blauwe plek op je lichaam, maar weet je niet zo goed waar deze vandaan kan komen? Ga dan eens langs bij je dokter om te kijken of je niet kampt met een vitamine- of ijzertekort.
4. Je slikt medicatie of supplementen
Natuurlijk krijg je niet van iedere vitaminepil extra grote blauwe plekken. Maar sommige supplementen of medicijnen kunnen er wel voor zorgen dat je huid sneller verkleurt. Dit kan wellicht komen doordat ze soms bloedverdunners bevatten, waardoor je huid minder goed bloedstollingen kan aanmaken. Medicatie en supplementen die dat effect wellicht op je lichaam kunnen hebben zijn aspirine, ibuprofen, vitamine E en visolietabletten. Heb je er echt regelmatig last van? Bespreek dan eens met je huisarts wat je hiertegen zou kunnen doen.
Lees ook: 5 gezonde snacks voor in de avond
5. Je hebt een leveraandoening
Je lever maakt eiwtten aan die je bloed helpen stollen. Zonder deze eiwitten kan je huid dus al snel verkleuren en zelfs eerder gaan bloeden. Heb je ook andere klachten, zoals misselijkheid, buikpijn, geen eetlust, donkere urine en/of stoelgang met een lichtere kleur. Dat zou zomaar kunnen duiden op een leveraandoening. Een veelvoorkomend symptoom is ook een gele gloed op je huid en in je ogen. Vermoed je ieder onder de leden te hebben? Ga dan altijd even langs de huisarts voordat je overhaaste conclusies trekt.
6. Je hebt een nierziekte
Als je nieren niet naar behoren werken, maken ze niet genoeg bloedplaatjes aan. Hierdoor krijg je ook sneller blauwe plekken. Nieraandoeningen kunnen veroorzaakt worden door een hoge bloeddruk of diabetes. Heb je nog meer van de klachten, zoals minder plassen, chronische vermoeidheid, verkrampte spieren en/of een jeukende huid? Ga dan voor de zekerheid even langs je huisarts en onderzoek of er daadwerkelijk is meer aan de hand is.
7. Je hebt een auto-immuunziekte
Ook door een auto-immuunziekte kan het aantal bloedplaatjes in je lichaam afnemen. Het kan zelfs zo zijn dat je immuunsysteem je eigen bloedcellen en bloedvaten aanvalt, waardoor je een nog groter risico loopt op blauwe plekken. Naast blauwe plekken kun je door een auto-immuunziekte ook last krijgen van chronische vermoeidheid, gewrichtspijn, koorts en uitslag. Heb je een of meerdere van deze klachten? Bespreek die dan eens met je huisarts om een diagnose te krijgen.
8. Je hebt een bloedafwijking
Er bestaan een hoop verschillende bloedafwijkingen die ervoor kunnen zorgen dat je gemakkelijk blauwe plekken krijgt. Als je bijvoorbeeld te weinig bloedplaatjes aanmaakt, kan je lichaam eventuele bloedingen niet goed stoppen. Vaak ervaren mensen met bloedafwijkingen ook veel bloedneuzen, zware menstruatieklachten en bloedend tandvlees. Ook dit kun je het beste met je huisarts bespreken; niet iedere blauwe plek duidt natuurlijk op een bloedafwijking.
9. Maak je je zorgen? Ga naar de huisarts
We zijn allemaal wel eens geëindigd op een website over een verschrikkelijke ziekte na het googlen van onze klachten. Maar gelukkig komt deze oorzaak veel minder vaak voor dan je misschien zou denken. Merk je dat je blauwe plekken krijgt op gekke plekken zoals je handen of je torso? En ervaar je ook nog eens klachten als chronische vermoeidheid, bleke huid, hoofdpijn, gezwollen en bloedend tandvlees, onverwachts gewichtsverlies, koorts en overmatig zweten? Dan raden wij je aan om toch even een bezoekje te brengen aan je huisarts. Better safe than sorry.
Lees ook: 5 vragen die de huisarts vaak stelt
Tip van de redactie
Maak elke dag de beste keuzes met Fitbit Charge 5 + Premium, de meest geavanceerde tracker voor fitness en gezondheid die aangeeft of je klaar bent om te sporten of beter rustig aan kunt doen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Fitbit Charge 5
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES