Levenvolgenscyclus 1

Zo ziet je leven volgens je cyclus eruit

De maandelijkse perikelen zorgen ervoor dat je mood van de ene op het andere moment kan omslaan. Het is dus wel fijn als je een beetje inzicht hebt over hoe je leven eruitziet volgens je cyclus.

Week 1 – de menstruatiefase

Fysiek

Je bent zo’n drie tot zeven dagen ongesteld, dat wisselt per persoon. Je kunt last hebben van krampen, bent sneller vermoeid dan anders en hebt vaak meer zin in zoetigheid.

Mentaal

Veel vrouwen voelen zich opgelucht, omdat ze de dagen voor de menstruatie niet lekker in hun vel zitten. Dit is een goede fase om na te denken over waar je staat in het leven. Het kan helpen om je gevoelens op te schrijven.

Voeding

Omdat je flink wat bloed en water kunt verliezen, is het goed om voeding te eten die rijk is aan ijzer: stoofpotten, soepen, bieten, vis, miso, bonen, blauwe bessen en bramen, kelp (zeewier) en boerenkool.

Beweging

Pak je rust. Ga wandelen in plaats van hardlopen en doe een lesje yoga, maar span je niet te veel in.

Week 2 – de folliculaire fase

Fysiek

Het oestrogeengehalte in je lichaam stijgt, waardoor je meer energie krijgt. Je voelt je vitaal en hebt zin in van alles en nog wat. Feestjes kunnen je in deze week niet lang genoeg duren.

Mentaal

Deze fase is perfect om nieuwe plannen op te starten. Je hebt een goed probleemoplossend vermogen en vindt het leuk om te socializen.

Voeding 

Omdat je oestrogeen in deze fase vanzelf stijgt, heb je geen oestrogeenvoer nodig. Skip lijnzaad of sojaproducten, omdat die kunnen leiden tot hoofdpijn of stemmingswisselingen. Eet lekker licht en kies voor salades, zuurkool, havermout, gerst, broccoli, bonen, avocado en kiemen.

Beweging

Sporten gaat opperbest in deze fase.

Week 3 & 4 – de luteale fase

Fysiek

Je energie neemt wat af en je kunt PMS-klachten gaan ervaren, zoals migraine, buikpijn, krampen en stemmingswisselingen. Ook een opgezette buik en puistjes zijn vaak van de partij.

Mentaal

Je bent wat meer naar binnen gekeerd. Je blijft liever thuis dan dat je op pad gaat en hebt een soort nesteldrang. Een ideaal moment om je administratie op orde te brengen, want je ziet echt elk foutje.

Voeding

Kies voor voeding die rijk is aan vitamine B, calcium, magnesium en vezels. Denk aan bruine rijst, quinoa, appels, dadels, peren, zoete aardappel, pompoen en groene bladgroente.

Beweging 

In de eerste helft van week drie kun je gewoon lekker sporten, omdat je dan meestal nog energiek bent. In week vier kan dit wat minder worden. Je houdt dan ook wat meer vocht vast, waardoor zware trainingen minder prettig kunnen aanvoelen.

Bron: Santé januari 2020, hormoontherapeut Francisca van den Berg

Gerelateerde artikelen