Placeholder

Zo ontsmet je wondjes

Even niet opletten in de keuken en je vingers zijn gefileerd in plaats van de vis. Of er komt een kind huilend binnen met een schaafwond. Hoe ontsmet je deze wondjes nu het best?

Vroeger gebruikte vrijwel iedereen jodium om wondjes mee te ontsmetten. Een goed desinfecterend middel, maar het prikt helaas ook. Tegenwoordig zijn er diverse andere (niet prikkende) ontsmettingsmiddelen te koop in de vorm van zalf, doekjes en pleisters.

Ontsmettingsmiddelen zijn niet altijd nodig, maar worden vooral gebruikt om ontstekingen te voorkomen. Een wondontsteking is te herkennen aan een rode en gezwollen huid rondom de wond. In plaats van dat de plek geneest, blijft hij pijnlijk en geïrriteerd. Het risico op een wondontsteking is groter bij een open wond, die in contact is gekomen met (on)zichtbaar vuil, zoals een mes met voedselresten of een dierenbeet. Ook kinderen die regelmatig aan een wondje (of insectenbeet) krabben, lopen meer kans op ontstekingen. Naast een zuiverende werking heeft ontsmetten nog een functie: de wond heelt mooier.

Spoel de wond eerst
Voor diepe snijwonden of bij veel bloedverlies ga je natuurlijk naar de huisarts of de eerste hulp. Laat het ontsmetten in dat geval ook over aan de arts. Maar bijvoorbeeld schaaf- en kleinere wonden zijn prima thuis te behandelen. De eerste handeling bij alle typen kleine wonden is direct spoelen met lauw water. Doe dat ongeveer vijftien minuten lang, zo spoel je eventueel vuil eruit. Het is niet erg als een wond een beetje bloedt, dat heeft een reinigende functie en ontsmetten kan dan ook pas als het bloeden is gestopt. Het ontsmettingsmiddel breng je aan op de huid rondom de wond en niet in de wond zelf. Na het schoonmaken en ontsmetten hoeft er niet altijd een pleister op kleine wondjes. In de open lucht komt er sneller een korst op.

Let op!
Desinfecteren doe je alleen met wonden die je zelf definitief behandelt. Wonden die door een huisarts gezien moeten worden, mag je niet eerst spoelen of ontsmetten.


Lees ook: met deze middelen kun je een wond ontsmetten


Wat je niet moet gebruiken
Gebruik nooit ether of ontsmettingsalcohol om een wondje mee te desinfecteren: dat is schadelijk voor de cellen, geeft een brandend gevoel en vertraagt de wondgenezing. Je kunt het wel gebruiken om de gave huid rond de wond te reinigen of te ontvetten.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock