Vier tips tegen een ontstoken ooglid
1 mei 2024
Een ontstoken ooglid is pijnlijk en ontsierend. Met deze vier tips versnel je het genezingsproces en voorkom je een nieuwe ontsteking.
Een ontstoken ooglid, ook wel bekend als blefaritis, is een veelvoorkomende aandoening waarbij de randen van de oogleden ontstoken raken. Dit kan leiden tot symptomen zoals roodheid, zwelling, jeuk, branderigheid, schilfering van de huid rondom de ogen en korstvorming langs de wimperlijn. Blefaritis kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder bacteriële infecties, huidaandoeningen zoals eczeem of rosacea, verstopte talgklieren en overmatige groei van bacteriën op de huid rondom de ogen.
Oplossing 1: Laten rusten
Een strontje in het oog – in medische termen een hordeolum – is een zwelling aan de binnen- of buitenkant van je ooglid, die wordt veroorzaakt door een ontsteking van een zweetkliertje of talgklier. Vaak wordt dit een klein puistje met een puskopje. Wanneer het puistje doorbreekt, verdwijnen de zwelling en de pijn vanzelf.
Zo doe je het
Het beste wat je kunt doen, is het puistje met rust laten. Het proberen uit te knijpen of erop drukken kan ervoor zorgen de ontsteking erger wordt. Als de druk hoog genoeg is, breekt het puistje vanzelf door. Vaak gebeurt dit al na een paar dagen. Na het openbreken droogt het puistje in en geneest.
Lees ook: ‘Oog yoga: doe deze oefeningen bij vermoeide ogen‘
Oplossing 2: Warme kompressen
Een strontje in je oog kan soms ook pijnlijk zijn. Je kunt het genezingsproces proberen te versnellen door de huid wat zachter te maken met warme kompressen, zodat het puistje makkelijker kan doorbreken.
Zo doe je het
Drenk een schone zakdoek of washand in warm water en houd deze zo’n vijftien minuten tegen het puistje. Herhaal dit een twee tot drie keer per dag.
Oplossing 3: Naar de huisarts
Is de ontsteking na enkele dagen nog niet over en vermindert de zwelling en roodheid niet? Dan is verstandig je huisarts ernaar te laten kijken. Hij of zij kan een sneetje in het hordeolum maken en het vuil verwijderen, mits het abcesje rijp is. Hierna neemt de pijn meteen af en is ook de zwelling verdwenen.
Zo doet de dokter het
Je ooglid wordt plaatselijk verdoofd. Het sneetje wordt gemaakt in het puskopje van de zwelling, indien mogelijk aan de binnenkant van je ooglid. Neem wel iemand mee die je veilig thuis kan brengen, want na deze behandeling is je oog meestal een paar uur afgedekt met verband.
Oplossing 4: Schoonhouden
Ontstekingen in zweet- of talgkliertjes worden veroorzaakt door bacteriën. Deze nestelen zich in een kliertje, vermenigvuldigen zich en zo raakt de uitgang van een zweet- of talgklier uiteindelijk verstopt. Om bacteriën tegen te gaan en een nieuwe strontje te voorkomen, is het verstandig je oogleden zo schoon mogelijk te houden.
Zo doe je het
Kook wat water en laat afkoelen. Spoel hiermee je ontstoken oog twee keer per dag (deppen met een wattenschijfje kan ook). Probeer verder je ogen zo min mogelijk aan te raken, was geregeld je handen en verschoon regelmatig je handdoeken en beddengoed. Gebruik vooral geen oogmake-up van anderen en vervang die van jezelf om de zes maanden.
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES
Lees ook:
5 spullen die je beter niet met elkaar kunt delen