Placeholder

Tips tegen een herfstdip

Herfstdepressies en winterblues hangen weer in de lucht, nu de herfst officieel is begonnen. Santéonline geeft tips om de koude maanden optimistischer door te komen.

Daglicht
Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid daglicht. Een wandelingetje in de buitenlucht tijdens je lunchpauze bezorgt je voldoende daglicht om dit verlies te compenseren.

Winterkost
In de winter ruilen we salades en fruit in voor wild en stoofpotten. Niet toevallig, want voldoende dierlijke proteïnen maken het ons makkelijker om voldoende cortisol te produceren. Stevige winterkost is dus nodig.

Slapen
Verduister je slaapkamer volledig, zo wordt er ’s nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag. Voor een goede nachtrust eet of drink je beter niets meer de laatste twee uur voor je naar bed gaat en zorg voor acht uur slaap per nacht.

Suikers
Pas op met energieboosters als geraffineerde suikers (koekjes, snoep, frisdranken en gebak), deze zorgen namelijk voor een korte energieboost maar putten je daarna meteen weer uit. Ook de cafeïne uit koffie, cola, thee en chocolade geeft slechts een energieboost van korte duur. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.

Regelmaat
Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt.

Bewegen
Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die goed zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Sporten tot het uiterste is daarentegen niet goed voor je.