Placeholder

Tip van Marianne Timmer: Eet voldoende groenten en fruit

Santé is medesubsponsor van Team Continu: het schaatsteam onder leiding van Marianne Timmer. Marianne deelt iedere dag een tip om fit te blijven met Santé.

Marianne: 'Groenten en fruit zijn onder andere rijk aan vitamine C, bevatten niet zoveel energie en geven door de voedingsvezels een verzadigd gevoel. Door de vitamine C wordt de weerstand van je lichaam verhoogd en hierdoor word je minder snel ziek.

Bij het eten van 2 stuks fruit en 200 gram groente per dag vermindert  de kans op welvaartsziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker met 50 tot 60%.

Blikgroenten bevatten over het algemeen evenveel vitamines als verse groenten, maar ook hierdoor geldt dat er vaak chemische toevoegingen gedaan zijn om de houdbaarheid te garanderen. Verse groenten of diepvriesgroenten zijn daarom altijd beter.

Nitraat komt in groenten voor, vooral in bladgroenten als andijvie, sla en spinazie, maar ook in rode bieten, spitskool, Chinese kool en bleekselderij. Nitraat is op zich onschadelijk, maar kan worden omgezet in nitriet en dat kan ons lichaam omzetten in nitrosamine en dit is een kankerverwekkende stof. Verlepte en opgewarmde groenten kunnen nitriet bevatten.

Groeten en fruit bevatten antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen en tegen ‘vrije radicalen’, en ze voorkomen verouderingsverschijnselen. Antioxidanten zijn onder andere vitamines C en E. Bananen bevatten veel antioxidanten en zitten vol met vitamines, mineralen en koolhydraten en zijn daarmee een belangrijke energiebron voor de hersenen.'

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer