Placeholder

Pijnlijke borsten

Knobbeltje(s) in je borsten? Denk niet meteen het ergste. Het kan ook op de onschuldige aandoening mastopathie duiden. Mastopathie is een verzamelnaam voor verschillende goedaardige klachten aan je borsten.

Huisarts Ingrid Kuiper: ‘Bijna één op de acht vrouwen krijgt borstkanker. Mastopathie komt nog vaker voor. Bij mastopathie zijn de borsten gespannen en pijnlijk en voel je knobbeltjes. Dit zijn cysten (met vocht gevulde blaasjes) of dermatofibromen (bindweefselknobbels).Soms gaat mastopathie ook gepaard met vochtafscheiding uit de tepels. Meestal is de aandoening hormoon afhankelijk; vlak voor de menstruatie worden de klachten erger en daarna nemen ze weer af.

Hoewel mastopathie een goedaardige aandoening is, geeft het vaak onrust. Borstkanker en mastopathie kunnen immers wel tegelijk voorkomen. Het risico bestaat dat een kwaadaardig knobbeltje dan wordt beoordeeld als ‘weer een cyste’. Regelmatig je borsten onderzoeken is dan ook heel belangrijk.

Waar kun je op letten?
Een kwaadaardig knobbeltje verandert niet in afmeting in de loop van een menstruatiecyclus. Bovendien zijn cysten en dermatofibromen vaak rond als een knikker en is een kwaadaardig knobbeltje eerder vergroeid met zijn omgeving. Nog een verschil: mastopathie is meestal pijnlijk, borstkanker aanvankelijk niet.

Voor de zekerheid kan een borstfoto (mammogram) worden gemaakt. Het beste moment is na de menstruatie, als de mastopathie minder actief is. Cysten kunnen ook meteen echo worden onderzocht. Omdat mastopathie vaak in de hele borst zit, is het operatief verwijderen van de pijnlijke delen geen eerste keus. Wel kunnen bindweefselknobbels worden weggehaald en cysten worden leeggezogen, maar vaak komen ze terug. Effectiever is het slikken van de anticonceptiepil. Verder is het belangrijk een goede beha te dragen: liefst een sportbeha zonder beugel, die de borst rondom goed ondersteunt. Een koud compres in de beha geeft verlichting bij pijnklachten.’

Bezoek bij twijfel altijd je huisarts.