Tips tegen slechte adem
18 december 2022
Een slechte adem kan je flink onzeker maken. Hoe kom je eraan, maar belangrijker: hoe kom je er weer vanaf?
Hoe ontstaat een slechte adem?
60 procent van de Nederlanders heeft wel eens last van een slechte adem, het wordt ook wel halitose genoemd. Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben; zo hebben bijvoorbeeld kruidig eten, roken, alcohol of koffie drinken, medicijngebruik en maagproblemen invloed op de geur in je mond. Toch zit het probleem in veel gevallen in de mond zelf. In je mond leven namelijk bacteriën die voedselresten afbreken en de mond schoon en gezond houden. Bij dit proces ontstaan zwavelgassen, die zorgen voor een slechte adem.
Lees ook: ‘Waarom hebben we ’s ochtends een slechte adem?‘
Slechte adem door je tong
Je tong heeft een groot oppervlak met veel groeven erin. Daar kunnen bacteriën zich ophopen, met name op het achterste gedeelte. Dat kun je zien aan een witte of witgele aanslag op je tong. Ook een slecht onderhouden gebit of ontstekingen aan je tandvlees kunnen de oorzaak zijn van een slechte adem. Je tandvlees trekt zich dan terug en in de ruimte tussen tand en tandvlees kunnen voedselresten en bacteriën zich hechten, net als in gaatjes, kronen of slecht passende vullingen. Deze bacteriën zetten de eiwitten in de voedselresten om in zwavelhoudende gassen, die de slechte mondgeur veroorzaken.
De juiste mondverzorging
Kauwgum, snoepjes en sprays maskeren de geur wel voor een korte tijd, maar pakken de oorzaak niet aan. Je hebt tijdelijk een frisse smaak in je mond, maar je slechte adem blijft. Wil je daar echt vanaf, dan moet je je mond en gebit goed verzorgen. De meest effectieve manier om de ongewenste bacteriën op je tong te verwijderen is een tongreiniger te gebruiken of de aanslag te verwijderen met een tandenborstel. Poets je twee keer per dag je tanden en gebruik tandenstokers, ragers of flossdraad om de kleine ruimtes tussen je tanden te reinigen.
Een aantal praktische tips
1. Drink water
Een gebrek aan speeksel kan een vieze geur veroorzaken. Als je een droge mond hebt, kan genoeg water drinken helpen om je adem fris te houden.
2. Eet peterselie
Heb je voedsel met een sterke geur gegeten? Eet peterselie, daarin zit het stofje chlorofyl, dat een bacteriedodende werking heeft.
3. Begin de dag met ontbijt
Een lege maag kan voor een onaangename ademgeur zorgen. Begin je dag met een ontbijt.
4. Maak je tong schoon
Je tong kan een bron van bacteriën zijn. Om te voorkomen dat er daardoor vieze geurtjes ontstaan, kun je je tong reinigen met een tongschraper.
5. Bezoek de mondhygiënist
Bacteriën kunnen op moeilijk bereikbare plekken in de mond zitten, bijvoorbeeld onder je tandvlees. Een bezoek aan een mondhygiënist kan dan uitkomst bieden.
6. Spoelen
Wat kun je verder doen? Je kunt na het tandenpoetsen en flossen een mondspoeling tegen slechte adem gebruiken. Spoel daarmee niet alleen je mond, maar gorgel ook – hierdoor blijven je amandelen goed schoon. Let wel op: je kunt niet alle mondspoelmiddelen lange tijd gebruiken. Vraag advies aan je tandarts of apotheker.
Bron: Archief