Littekens, een goede verzorging helpt
22 oktober 2018
Iedereen heeft wel ergens een litteken. Als de huid zich goed herstelt, wordt een litteken vrijwel onzichtbaar, maar dat is niet altijd zo.
Een litteken kan je in het dagelijks leven ook flink beperken. Als een litteken geen verzorging krijgt, kan het gevoelig zijn en blijven. Met een goede verzorging kom je een heel eind.
Wat is een litteken?
Een litteken ontstaat als een wond geneest en de huid herstelt. Als er veel huid beschadigd is en de wond dieper is, bijvoorbeeld door een operatie of een ongeval, is de kans op een litteken groter. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte uit collageen (bindweefsel) bestaat. Daarom bevat een litteken geen talg- en zweetkliertjes en ook geen pigment en is het eerst vaak rood of (bij een getinte huid) bruin. Met de tijd wordt het steeds lichter.
Gaat een litteken ooit weg?
We hebben meestal het idee dat we littekens met rust moeten laten, zodat de huid kan herstellen. Maar dat is niet altijd zo. Een litteken is een stukje kwetsbare huid dat goed verzorgd moet worden. Een litteken verdwijnt nooit helemaal, maar een goede verzorging kan helpen de zichtbaarheid te verminderen. Een litteken kan droog zijn en stug en trekkerig aanvoelen. Dat is vervelend, maar vaak kun je het wel verminderen. Door de huid te hydrateren met een crème ondersteun je het natuurlijk herstel.
Hoe zorg je voor goed herstel?
Als de wond is gesloten en de huid herstelt zich, dan duurt het zo’n 6 tot 18 maanden voordat het litteken zich definitief heeft gevormd. In de tussentijd smeer je dagelijks met een verzorgende littekencrème. Zeker in de beginfase van het huidherstel, is het belangrijk het litteken licht in te masseren.
Littekencrème van VSM Derma Calendulan is uitstekend geschikt om te gebruiken voor de verzorging en verzachting van een litteken. De samenstelling bevat Calendula officinalis (goudsbloem) en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.
Door de crème meerdere malen per dag op het litteken te smeren kan het helpen om de zichtbaarheid van het litteken te verminderen. Bovendien hydrateert de crème het litteken waardoor de huid weer soepel en zacht aanvoelt. Goed om te weten is dat VSM Derma Calendulan littekencrème voor zowel nieuwe als bestaande littekens geschikt is en voor gebruik vanaf 0 jaar.
Soorten littekens
Geen litteken is hetzelfde. Dit hangt namelijk af van de plaats waar het litteken op je lichaam zit en wie het litteken heeft. Zo heb je hypertrofische littekens; deze liggen bovenop de huid en zijn vaker rood van kleur. Ze ontstaan vooral op de borst, schouders, nek en oren. Dit soort littekens kunnen, soms nog na jaren, spontaan verdwijnen. Ook kunnen er door acne littekens ontstaan. Deze putjes in de huid noemt men atrofische littekens. Met de tijd worden deze wat minder zichtbaar. Keloïde littekens zijn nog weer dikker, roder en donkerder dan de rest en 'woekeren' soms buiten het littekengebied. Ze komen het meeste voor bij mensen met een getinte of donkere huid.
Dit artikel is een samenwerking met VSM.