Hoe zuur is jouw lichaam?
2 december 2022
Een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, vaak moe zijn of verkouden. Deze klachten kunnen betekenen dat de pH-waarde in je lichaam te hoog is. Wat helpt, is anders eten. Santé legt uit.
De pH-waarde in je lichaam staat voor de hoeveelheid aanwezige waterstofdeeltjes. Het geeft aan of de zure en basische stoffen in je lichaam in balans zijn. Een neutrale en gezonde pH-waarde is 7,40. Een kleine verandering in die waarde kan al effect hebben op je gezondheid. Als je zuurgraad uit balans is, kun je je namelijk ziek gaan voelen. Ook kunnen cel- en orgaanfuncties achteruitgaan, met allerlei fysieke klachten tot gevolg. Er zijn meerdere factoren van invloed op je pH-waarde. Zo kunnen stress, slecht slapen en overmatig sporten je lijf allemaal verzuren. Ook voeding speelt een belangrijke rol. Dat zit zo: voedsel kan zuur of basisch zijn: zuur is een stof die bijtend is, basisch is het tegenovergestelde van zuur.
Als je veel zure voeding eet, ontstaat er een zuuroverschot in je lichaam. Of voeding zuur of basisch is, wordt bepaald door de bouwstoffen die erin zitten. Zuurvormend voedsel kan rijk zijn aan zwavel, fosfor, chloor, fluor, stikstof en jodium, en bevat bijna geen water. Basisch voedsel bevat juist veel water en kan makkelijk door je lichaam worden verwerkt.
Schijn bedriegt
Heb je eenmaal een zuuroverschot, dan is je lichaam in principe slim genoeg om dat zelf weer op te ruimen. Houd je klachten? Dan kun je kijken wat het effect is als je meer basisch en minder zuur gaat eten. Gebruik de 80/20-regel. Dit lijkt misschien makkelijk, maar schijn bedriegt. Een zure of niet-zure smaak van voeding heeft namelijk niets te maken met de pH-waarde.
Zo smaakt een citroen zuur, maar is die basisch in je lichaam. Dat komt omdat een citroen vooral bestaat uit water, vitaminen en mineralen en voor je lichaam makkelijk is te verwerken, zonder dat de reststoffen een zure reactie uitlokken. Suiker laat wel zure reststoffen achter. Gebruik daarom de volgende checklist als leidraad.
Checklist
Sterk zuurvormende voeding
Dierlijke eiwitten: varkensvlees, kip, lam, rundvlees
Gerijpte zuivelproducten: gerijpte kaas
Bewerkte oliën en vetten: margarine, dieetboter, maisolie
Bewerkte fabrieksproducten: blikproducten
Bewerkte suikers en bloem: jam, frisdrank, gebak, snoep, witbrood
Licht zuurvormende voeding
Plantaardige eiwitten: kikkererwten, bonen, linzen
Verse zuivelproducten: verse kaas Noten: cashewnoten, pinda’s, pistachenoten
Basische en milde voeding
Groenten: broccoli, kool, spinazie, sla, (zoete) aardappelen, spruitsoorten, bieten, komkommer
(Over)rijpe vruchten: bananen, watermeloen, papaja, mango Pseudogranen: amarant, quinoa, rogge, boekweit
Verse kruiden: basilicum, tijm, rozemarijn
Noten: amandelen
Koudgeperste plantaardige oliën: lijnzaadolie, olijfolie, pompoenpitolie, hennepzaadolie
Dranken: mineraalwater, kruidenthee
Zelf meten
Je kunt de zuurgraad van je lichaam laten meten door een arts door middel van een bloedtest. Je kunt ook zelf je pH-waarde
meten met een zuur-base testpapiertje (te koop bij de apotheek), die je in je ochtendurine dompelt. Een pH-waarde hoger dan 7,4 is te basisch, alle waarden onder 7,4 is te zuur. Zuur is schadelijker voor je gezondheid dan een overschot aan basische stoffen. Er kunnen namelijk zuurresten achterblijven in je bloed die je cellen beschadigen. Ook zijn je cellen hierdoor minder goed in staat om afval- stoffen uit te schakelen. En bacteriën en schimmels doen het ook beter in een zure omgeving.
Tekst LOES VAN DE MOSSELAAR/ Santé september 2020 , beeld: GettyImages