nacht doorhalen

Een nacht doorhalen? Dit is het effect op je lichaam

Voor sommigen staat oud & nieuw gelijk aan een goed feestje en daarmee vaak een slaaptekort. Maar wist je dat je lichaam het zwaar te verduren krijgt als je een nacht doorhaalt? We zetten alle effecten van een all-nighter voor je op een rijtje.

 

Je vecht tegen de natuurlijke drang om te slapen

Je kent het vast wel; tijdens een nachtje doorhalen, vecht je tegen je slaap. Daarbij stellen we onszelf bloot aan allerlei factoren die onze lichaam in de actiestand houden. Denk aan een verlichte kamer, rondlopen en staan, blauw licht van verschillende schermen en bronnen van cafeïne. Deze staan lijnrecht tegenover factoren die je lichaam helpen om in de ruststand te komen, zoals een donkere omgeving, zitten en liggen en het sluiten van je ogen. Behoorlijk vermoeiend voor je lichaam, dus.

Lees ook:Met deze natuurlijke slaapmiddeltjes val je beter in slaap

Je slaat een herstelperiode over

Wanneer je slaapt krijgt jouw lichaam de tijd om te ontspannen, zich op te laden en te herstellen. Zo vinden er ’s nachts allerlei herstelprocessen in je lichaam plaats: cellen en weefsel worden hersteld, je brein wordt vrijgemaakt van afvalstoffen, emoties en herinneringen worden verwerkt en opgeslagen en de opgebouwde vermoeidheid van de dag neemt af. Door de hele nacht wakker te blijven, worden deze herstelprocessen niet getriggerd door je lichaam en sla je deze als het ware over. En dat heeft natuurlijk ook flink effect op hoe je de dag erna functioneert…

Je stresshormonen stijgen de pan uit

Als je niet slaapt, werkt je lichaam op stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Hierdoor stijgen je stresslevels enorm. Een slaaptekort kan dan ook zorgen voor stress en angst. Het is daarom belangrijk om te waken voor de bekende vicieuze cirkel: stress en angst zorgen er vaak voor dat we slechter slapen en slechter slapen zorgt voor… vul maar in!

Je raakt je focus kwijt

We zeiden het eerder al: ’s nachts herstelt je lichaam en worden afvalstoffen uit je brein verwijderd. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat de microstructuren in je hersenen kunnen veranderen als je kampt met een slaaptekort. Deze twee factoren zorgen er samen voor dat je hersencellen minder goed met elkaar kunnen communiceren. Het resultaat? Minder focus en productiviteit. Alles kost immers meer tijd en energie als je moe bent.

Je geheugen krijgt het te verduren

Wist je dat je hersenen met ieder uur dat je slaap tekortkomt minder efficiënt gaan werken? Tijdens het slapen worden je korte termijn herinneringen verplaatst naar je lange termijngeheugen. Als je de hele nacht doorhaalt, wordt dit proces verstoord en zal het meer moeite kosten om herinneringen op te roepen.

Je maakt sneller slechte beslissingen

Slaaptekort heeft effect op je prefrontale cortex. En laat die nu net gekoppeld zijn aan het maken van beslissingen. Wanneer je slecht slaapt, maak je sneller impulsieve beslissingen, omdat je minder goed de negatieve gevolgen van je beslissing kunt inzien. Je kunt dus beter geen belangrijke beslissingen maken na een nachtje doorhalen…

Je raakt sneller geïrriteerd

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat je vaak een slecht humeur hebt als je een slaaptekort hebt. Mensen werken sneller op je zenuwen, je ziet er minder fris uit dan normaal en je neemt minder een blad voor je mond. Misschien is het een beter idee om Nieuwjaarsdag onder een dekentje op de bank door te brengen?

Je immuunsysteem raakt van slag

Weinig slaap kan de productie van cytokinen in je lichaam beïnvloeden, die een grote rol spelen in je immuunsysteem. Hierdoor ben je sneller vatbaarder voor virussen, zoals een verkoudheid.

Je hebt sneller honger

Een nachtje doorhalen zorgt voor een hormonale disbalans en eentje waar je maag niet heel gelukkig van wordt. De balans tussen leptine en ghreline raakt verstoord en laten dat nu net de hormonen zijn die je gevoel van honger en verzadiging beïnvloeden. Het resultaat: je hebt sneller honger na een nacht niet slapen. Dan zien die overgebleven oliebollen van gisteravond er ineens heel aantrekkelijk uit…

Bron: www.huffpost.com

Tip van de redactie:

Tempurslaapmasker
Bestel hier

GezondheidGezondheid
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen

Gerelateerde artikelen