Een knobbeltje in je borst: onschuldig of niet?
20 juli 2015
De ontdekking van een onbekend bultje of knobbeltje levert vaak paniek op. Meestal voor niets, maar hoe weet je of je te maken hebt met een gevaarlijk gezwel of een onschuldige bult?
Wat voel je?
Knobbeltjes in een borst kunnen heel verschillend aanvoelen. Sommige knobbeltjes voelen rond en glad en schieten weg onder een aanraking. Andere zijn onregelmatig en kunnen niet schuiven. In de meeste gevallen doet een knobbeltje in de borst geen pijn.
Wat kan het zijn?
• Onregelmatigheden rond de menstruatie: Veel vrouwen hebben vlak voor de menstruatie last van gezwollen borsten en voelen daarbij soms ook knobbeltjes en bobbels; dit hangt samen met hormonale veranderingen.
• Cyste: Cysten zijn met vocht gevulde blaasjes, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan doordat een uitvoergangetje van een melkklier verstopt raakt. Cysten kunnen meestal makkelijk schuiven onder de huid, ze zitten vrij ‘los’.
• Fibroadenoom (bindweefselknobbel): Door wildgroei in het bindweefsel van de borst kan een knobbel ontstaan, die klein, massief en rubberachtig aanvoelt. Als door de knobbel het omliggende weefsel in de verdrukking komt of de knobbel op een spier of zenuw drukt, kan het nodig zijn de knobbel operatief te verwijderen.
• Mastopathie: Bij mastopathie kunnen, verspreid in beide borsten, verschillende goedaardige afwijkingen van het borstklierweefsel tegelijk voorkomen. Vaak gaat dat gepaard met pijnlijke borsten.
• Lipoom (vetweefselknobbel): Lipomen voelen vaak zacht aan, zijn makkelijk te bewegen en ontstaan uit het vetweefsel van de borst.
• Borstkanker
Wanneer ga je naar de dokter?
Alleen medisch onderzoek kan met zekerheid uitwijzen of een knobbeltje goed- of kwaadaardig is. Met een knobbeltje in de borst moet je dus altijd naar een arts.
Bron: Archief | Beeld: Shutterstock