Placeholder

De rijstwafel: hoe gezond is hij eigenlijk?

Rijstwafels staan bekend als verantwoord tussendoortje (want vetvrij en caloriearm), maar er klinken ook geluiden dat ze giftig zijn. Hoe zit het?

Rijstwafel gezond? Dit zit erin

Een gemiddelde rol rijstwafels (100 gram) bevat:

•    14 rijstwafels van 28 calorieën per stuk
•    Zilvervliesrijst (en zeezout)
•    3 gram vet
•    79 gram koolhydraten
•    7,5 gram eiwitten
•    4 gram voedingsvezels

Zijn rijstwafels giftig?

Rijstwafels kúnnen giftig zijn. Volgens onderzoeken kunnen ze de giftige stof arsenicum bevatten. Het gaat daarbij om de witte rijstwafels die in een fabriek worden gemaakt en in de supermarkt liggen. Arsenicum is een stof die lijkt op metaal en kan een veroorzaker zijn van huid-, long- en hartaandoeningen. Vooral voor kinderen is te veel arsenicum schadelijk. Rijstwafels afwisselen met andere tussendoortjes is hoe dan ook  een goed idee. Gevarieerd eten is een goede basis voor een gezond eetpatroon. Lees meer over rijstwafels en arsenicum op de website van het Voedingscentrum.

Edit december 2017: verschillende rijstproducten voor baby's en kinderen blijken de toegestane norm voor arsenicum te overschrijden. Lees meer.

Probeer eens een variatie

Er bestaan allerlei varianten op de originele rijstwafel, die gemaakt is van gepofte rijst. Zo zijn er ook wafels van quinoa, teff, amarant, gerst, boekweit, spelt en maïs. Deze versies bevatten geen arsenicum.

Weinig calorieën, weinig voedingsstoffen

Rijstwafels zijn laag in calorieën, maar ook laag in voedingsstoffen. Zonder beleg stillen ze je honger niet en doen ze niets voor je gezondheid. Sterker: rijstwafels hebben een erg hoge glycemische index. Dit wil zeggen dat ze als suiker in je bloed worden opgenomen en je bloedsuikerspiegel snel laten pieken. Je lichaam verwerkt de rijstwafel snel, waardoor je kort verzadigd bent en snel weer honger hebt. Dat is de reden dat je rijstwafels zonder beleg de hele dag door kunt blijven eten.

Beleggen

Een rijstwafel kun je zien als een ‘lege’, knapperige bodem om je gezonde beleg op te stapelen. Want juist het beleg kan van je rijstwafel een verantwoorde snack en een hongerstiller maken. Beleg dat gezonde vetten en eiwitten bevat (avocado, zalm, hummus of kipfilet), zorgt ervoor dat de rijstwafel langzamer als suiker in je bloed wordt opgenomen, de suikerpiek wordt afgeremd en je langer verzadigd bent.

Varianten met smaakje minder gezond

De versies met laagjes melkchocolade, vanille of een andere zoete of hartige smaak kun je beter niet eten (als het je gaat om een gezond tussendoortje). Ze bevatten suiker en smaakstoffen.

Belegtips

Deze gezonde toppings zijn ook lekker op je rijstwafel: gerookte makreel en truffelmayonaise, rosbief en waterkers, geitenkaas en appelstroop, tonijn en paprika, gekookt ei en pesto, makreel en hüttenkäse, kalkoenfilet en komkommer, pindakaas en banaan, aardbeien en kaneel of een laagje pure rauwe chocolade.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock