wandelen maakt je gezonder

Wandelen maakt je gezonder, gelukkiger en slimmer

Wandelen maakt je gezonder, gelukkiger en slimmer, zo blijkt uit onderzoek. Goede reden om vaker naar buiten te gaan.

Wandelen maakt je gezonder, gelukkiger en slimmer volgens deze Engelse hoogleraar. The Guardian noemt wandelen een super power!

De Guardian schreef, inmiddels alweer een paar jaar geleden, dat wandelen een ‘super power’ is. Aanleiding was een boek van de Ierse hoogleraar en neurowetenschapper Shane O’Mara, verbonden aan Trinity College. Hij gelooft dat regelmatig wandelen de beste manier is om je beter te laten nadenken. In plaats van een gym abonnement zou iedereen beter ene paar wandelschoenen kunnen aanschaffen, vindt hij.

Neurowetenschapper Shane O’Mara is zelf een gepassioneerd wandelaar. En samen wandelen met anderen is volgens hem een van de leukste dingen van het leven. En dat zegt hij niet alleen omdat hij zelf zo van wandelen houdt, maar ook omdat hij er al jaren lang onderzoek naar doet. En uit die onderzoeksdata blijkt dat regelmatig wandelen ons gezonder, gelukkiger en slimmer maakt!

Wandelen maakt je gezonder

In zijn boek, dat in het Nederlands de titel Te Voet meekreeg, vertelt hij wat er in onze hersenen gebeurt wanneer we wandelen. Als je de hele dag achter een bureau zit, is het makkelijk om je “als een hersenloze poliep te gaan voelen, terwijl wandelen en praten onze geesten prikkelt,” zegt hij in het interview. “Onze zintuiglijke systemen werken het beste als ze door de wereld bewegen”, zegt O’Mara. Hij verwijst naar een onderzoek uit 2018 waarin de activiteitsniveaus en persoonlijkheidstrekken van de deelnemers gedurende 20 jaar werden gevolgd en ontdekte dat degenen die het minst bewogen, negatievere persoonlijkheidsveranderingen vertoonden en lager scoorden op positieve eigenschappen: openheid, extraversie en vriendelijkheid.

Lees ook: zo ga je vaker naar de sportschool

Wandelen gezond

Wandelaars hebben minder vaak een depressie

Wandelaars hebben ook minder vaak een depressie, vertelt hij. “Een van de grote over het hoofd geziene superkrachten die we hebben, is dat wanneer we opstaan ​​en gaan wandelen, onze zintuigen scherper worden. Alles om ons heen komt plotseling tot leven en brein en lichaam krijgen daardoor een andere interactie.

Lees ook: blaren, drukplekken? Gebruik Loperswol

4 nieuwe NS-wandelingen

Hersenletsel

Hoewel er weinig beschikbare gegevens over wandelen en hersenletsel zijn, “is het redelijk om aan te nemen dat begeleid wandelen kan helpen bij verworven hersenletsel, afhankelijk van de aard, het type en de omvang van het letsel,” zegt hij. “Misschien komt het doordat de bloedstroom wordt bevorderd, en misschien ook door het effect van het synchroniseren van verschillende elektrische ritmes in de hersenen. Of misschien door systematisch dubbel taken uit te voeren, zoals praten en wandelen.”

Wandelen beter dan sportschool

Hij is ervan overtuigd dat regelmatig wandelen beter is dan af en toe naar de sportschool gaan. Om maximaal van de gezondheidsvoordelen te profiteren, raadt hij aan dat “de snelheid consistent hoog moet zijn over een redelijke afstand – zeg maar consistent meer dan 5 km/uur, volgehouden gedurende minstens 30 minuten, minstens vier of vijf keer per week.” Wandelen maakt je gezonder, aldus de hoogleraar.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van op blote voeten lopen?

Leestip

In Praise of Walking door Shane O’Mara (n het Nederlands vertaald als Te Voet)

De mens als soort wordt gedefinieerd door onze manier van voortbewegen: op twee benen. Het bracht ons vanuit Afrika naar verre delen van de wereld als Alaska en Australië. Het bevrijdde onze handen én onze geest. Toch weten maar weinig mensen hoe rechtop lopen precies werkt, laat staan dat we inzien welke voordelen het ons oplevert.
In Te voet brengt neurowetenschapper Shane O’Mara een ode aan het lopen.

lopen
Bestel hier

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES