Ben je die PMS-klachten een beetje zat? Zo pak je ze aan
5 september 2020
De meeste PMS-klachten ontstaan vaak na je dertigste en nadat je kinderen hebt gekregen. Maar ze komen ook al op jongere leeftijd voor. Heel vervelend, maar er is een aantal oplossingen om het leed te verzachten.
Zo’n 5 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS-klachten. Denk aan prikkelbaarheid, gevoelige borsten, buikpijn, hoofdpijn, depressie, angst… Met deze vier oplossingen kun je wat aan je pms-klachten doen.
Lees ook: ‘Dossier: leven volgens je cyclus‘
1. Stop met snelle suikers
Te veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel leiden tot middagdips, waarbij je je slap en futloos voelt. Rond je menstruatie kunnen ook stemmingswisselingen en irritaties daardoor flink verergeren. Zorg er daarom voor dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft.
Zo doe je het:
Verdeel je maaltijden over de hele dag en neem, als je dat wilt, één tot twee tussendoortjes. Verminder daarnaast je inname van snelle suikers. Die zitten in producten van wit meel, zoals aardappelen, pasta en witte rijst. Eet in plaats hiervan liever zoete aardappels, spelt- of volkorenpasta en zilvervliesrijst.
2. Eet magensiumrijk
PMS heeft te maken met een disbalans tussen de hormonen progesteron en oestrogeen. Het mineraal magnesium helpt je lever om het teveel aan oestrogeen optimaal om te zetten en is daarom onmisbaar bij een goede hormoonhuishouding. Daarnaast vormt het een belangrijke aanjager van het gelukshormoon serotonine.
Zo doe je het:
Je kunt magnesiumtabletten slikken of proberen via je voeding meer magnesium binnen te krijgen. Magnesium zit in graan- en melkproducten, groenten, noten en vlees. En in extra pure chocolade. Een stukje van 25 gram met minstens zeventig procent cacao bevat ruim vijftig milligram magnesium. Dat is een vijfde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!
3. Slaap voldoende
Je menstruatiecyclus vraagt ontzettend veel energie van je lichaam. Vooral in de week voor je menstruatie is je lichaam hard aan het werk en kun je het energieverbruik vergelijken met een dag intensieve arbeid.
Zo doe je het:
Zorg ervoor dat je elke nacht acht uur kunt slapen. ’s Middags al moe? Doe dan een extra dutje. Let wel op dat je niet helemaal stilvalt: door een paar keer per week intensief te bewegen komen er neurotransmitters vrij, stoffen die ervoor zorgen dat je je happy voelt. Precies wat je nodig hebt tijdens je menstruatie. Genoeg slapen en bewegen zijn ook goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel, zie tip 1.
4. Medicijnen
Als de eerste drie tips niet genoeg helpen, kun je ook kiezen voor een behandeling met medicijnen. Er zijn medicijnen die je hormonen beïnvloeden, of medicijnen die het serotoninegehalte in je hersenen beïnvloeden. Die laatste worden ook wel antidepressiva genoemd.
Zo doe je het:
De meeste medicijnen die bij PMS worden voorgeschreven, beïnvloeden je hormonen. Bij een behandeling van PMS met medicijnen is het een kwestie van proberen welke jou goed helpen. Ook een (andere) anticonceptiepil slikken kan helpen de hormoondisbalans te verminderen. Vraag je huisarts om advies.
Bron: Santé december 2018, tekst: Mara Ruijter