Hoe weet je dat je gehoorschade hebt opgelopen?
9 augustus 2017
Je oren zijn kwetsbaarder dan je denkt. De veilige limiet waaraan je gehoor mag worden blootgesteld, is tachtig decibel. Regelmatig geluid boven die grens kan leiden tot gehoorschade.
In een gemiddelde kroeg is het geluidsniveau 90dB. Bij de meeste concerten slaat de meter makkelijk door tot 110dB. Als je voor de speakers staat kan dat zelfs nog meer zijn.
Hoe ontstaat gehoorschade?
Gehoorschade ontstaat als de trilharen in je oor overbelast raken en kapotgaan. Dat kan in één keer gebeuren, maar ook geleidelijk als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld. Als de trilharen beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort. Of ze geven verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. vaak merk je niet meteen dat je gehoor achteruit gaat, omdat dat geleidelijk gebeurt. Maar als je eenmaal gehoorschade hebt, is er niets meer aan te doen. Zorg daarom voor de juiste bescherming en ga op tijd naar de huisarts als je denkt dat je slechter hoort.
Hoe weet je of je gehoorschade hebt opgelopen?
Een aantal signalen…
- Als je met piepende oren van een festival/concert/club/oefenruimte vandaan komt.
- Als je een blijvende pieptoon en ruis hoort in je oren.
- Als je hoge en zachte tonen niet meer hoort.
- Als je moeite hebt met het voeren van een gesprek in een rumoerige ruimte.
- ALs je steeds meer moeite hebt met telefoneren.
- Op Hoorstichting.nl vind je de Oorcheck, waarmee je in vijf minuten je gehoor kunt testen.
Met welke oordoppen kun je je oren beschermen?
Er zijn verschillende soorten oordoppen; om je oren te beschermen in het water, in het vliegtuig of tegen lawaai. Wij hebben zeven soorten oordoppen voor je op een rij gezet om de keuze makkelijker te maken.
Beeld: Shutterstock