Vragen Die De Dokter Stelt

5 vragen die de huisarts vaak stelt

Het is handig om je doktersbezoek een beetje voor te bereiden. Dit zijn vijf vragen die de dokter vaak stelt. En dit zijn ook de kwalen waarmee je altijd naar de huisarts moet.

1. Hoe lang én hoe vaak heb je deze klachten?
2. Wordt het erger bij bepaalde activiteiten of wisselt het per dag?
3. Wat heb je er zelf al tegen gedaan?
4. Heb je nog andere klachten of symptomen?
5. Welke medicijnen gebruik je?

Lees ook: waarom je eens zou moeten wandelen in je eentje

Kwalen waarmee je altijd naar de huisarts moet

1. PIJN OP DE BORST

Als de pijn niet wegtrekt en je geen koorts heb, kan pijn op de borst een teken zijn van een probleem, zoals een hartaandoening, astma of longontsteking.

2. AANHOUDENDE KOORTS

Als je langer dan drie dagen meer dan 38 graden koorts hebt, kan dat wijzen op een infectie.

3. VERDOOFD GEVOEL IN ARM OF BEEN

Een verdoofd gevoel in je arm, been of gezicht kan wijzen op een beroerte of TIA. Denk ook aan verlammingen aan één kant van het lichaam. Zeker als je ook last hebt van tintelingen, duizeligheid of moeite met het bewaren van je evenwicht. Moeite met praten of dubbel zien zijn ook indiocaties.

Bij dergelijke verschijnselen is het zelfs belangrijk om 112 te bellen. Gaan ze snel weer over, ga dan snel langs de huisarts.

5. BLOED IN JE URINE OF POEP

Als je bloed in je urine of poep ziet, moet je altijd een afspraak maken met de huisarts.

6. ZWELLING

Een plotselinge zwelling van je een van je ledematen kan wijzen op trombose, een bloedvat dat verstopt is geraakt. Altijd naar de huisarts gaan.

7. ALS JE JE ZORGEN MAAKT

Als je je om wat voor reden dan ook zorgen maakt over je gezondheid, mentaal of lichamelijk, is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. Zij of hij kan je vast eerder gerust stellen dan wanneer je op eigen houtje op zoek gaat naar antwoorden op het internet. Voel je een knobbel in je borst, verlies je urine, heb je onverklaarbare spierpijn, kun je niet slapen, verlies je ineens veel gewicht zonder dat je op dieet bent? Het kan allemaal wijzen op een kwaal waar je nog niks vanaf weet, maar het kan ook onschuldig zijn. Vraag je huisarts om hulp. Het bezoek aan de huisarts gaat niet af van je eigen risico.

Lees ook: 5 tips om meer uit je gesprek met een arts te halen

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

18 NOVEMBER 2023

Tip van de redactie

Verken de diepgaande inzichten van William van der Klaauw in Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’ en herontdek je natuurlijke slaapvermogen. Het boek biedt effectieve strategieën om het ‘slapeloosheidsmonster’ te overwinnen, zodat je de levendigheid van het leven weer volledig kunt ervaren. Transformeer je nachten en dagen met deze essentiële gids. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’

Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’

Inclusief video-workshop en slaapmeditaties