Wat je moet weten over ghee
20 mei 2016
Ghee is geklaarde boter, oorspronkelijk afkomstig uit de Ayurvedische keuken. Meer uitleg graag.
Wat is geklaarde boter?
Geklaarde boter is boter waarbij de eiwitten, zouten en een groot deel van het vocht zijn verwijderd door verhitting. Bij ghee is dit proces nog iets langer doorgevoerd, waardoor het vocht volledig is verdampt. Wat overblijft is een dik vet, waarmee je op hogere temperaturen kunt bakken dan met gewone boter. Ghee kun je zo heet maken, tot wel 250 graden, dat je er zelfs mee kunt frituren. Bakken in ghee is daarom gezond, omdat er geen kleine branddeeltjes op je eten kunnen achterblijven.
Wat kun je doen met ghee?
Je kunt erin, bakken, braden en zelfs friture. Je kunt ghee ook gebruiken als smaakmaker in gerechten. De smaak is licht nootachtig. Je kunt ghee net zoals boter op een broodje smeren en er wat peper en zout overheen strooien, lekker!
De voedingsstoffen in ghee
Kilocalorieën: 45 per theelepel.
Omega-3 en omega-9 vetzuren: repareren lichaamscellen en kunnen ontstekingsremmend werken.
Vitamines A, D, E en K: deze vetvitamines helpen voedingsmiddelen verteren, verbeteren je huid, spier- en zenuwfunctie, vruchtbaarheid en bloedstolling.
Wist je dat: Ghee is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor lactose.
Bron: Archief | Beeld: Shutterstock