Placeholder

Eet jij meer als je stress hebt? Zo voorkom je het

We kennen het allemaal: je to-do-lijst is schrikbarend lang en dan komt je baas met nog wat taken. Of dat ook nog ‘even’ kan. Het liefst vandaag. Natuurlijk, maar als reactie op de golf stress die volgt, grijpen we vaak (onbewust) naar eten.

Dit artikel is een bijdrage van Anita van JasperAlblas.nl. Lees ook haar vorige artikel: 3 gewoonten waarvan je niet doorhebt dat ze je jaren van je leven kosten.

Niet zomaar eten, maar junkfood en ongezonde snacks. Zoals die chocoladereep met zout en karamel, of die zak chips in je tas waarvan je beloofd had om hem dicht te laten. Dit is stress-eten en inderdaad, it kind of sucks.

Waarom doen we onszelf dit aan?
Wanneer je gestrest bent, wordt je lichaam overspoeld met het hormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat je verlangt naar koolhydraten, suiker en vet voedsel. Wanneer je dit eet, krijg je heel even een plezierig gevoel en heb je het idee dat je stress zich vermindert. Maar dat is precies wat het is: heel even. Een blokje van die heerlijke chocolade zorgt voor een feel good-effect van slechts drie minuten. Geen wonder dat je constant verlangt naar meer (nét zolang tot die reep als sneeuw voor de zon is verdwenen).

Gelukkig zijn er manieren om je hersenen te trainen en jezelf te kalmeren zonder te hoeven eten. Dit zijn de 5 manier om eten als je stress hebt te voorkomen.

1. Adem door je linkerneusgat (echt waar!)
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar uit onderzoek is gebleken dat wanneer je je rechterneusgat dichtdoet en alleen door je linker ademt, of afwisselt tussen de twee, dit een bepaald deel van je zenuwstelsel activeert en daarmee je hartslag en je bloeddruk verlaagt. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker ontspant en minder impulsief reageert. We hebben dus niet voor niets twee neusgaten.

2. Haal diep adem
Diep ademhalen en je buik laten vullen met lucht stimuleert de nervus vagus. De nervus… eh? De nervus vagus is een zenuw die van je buik naar je hersenen loopt en die een direct kalmerend effect heeft. Diep ademen zorgt er ook voor dat je hersenen meer zuurstof krijgen. Meer zuurstof zorgt voor betere besluitvaardigheid, ook wat betreft het voedsel dat je eet.

3. Eet een sinaasappel
Natuurlijk probeer je je hersenen af te leren naar voedsel te zoeken wanneer je onder druk staat. Sommige voedingsmiddelen rekenen echter juist af met stress en zijn dus wel goed om te eten. Het pellen van een citrusvrucht, zoals een sinaasappel kan een meditatief momentje zijn. Je bent je bewust van wat je op dat moment doet en het haalt je uit je overvolle en drukke hoofd. Bovendien is het aangetoond dat de geur kalmerend werkt. Nog meer voordelen: ze zijn makkelijk mee te nemen en snel te eten; ideaal wanneer je het druk hebt.

4. Hack je lunch
Ben jij rechtshandig? Probeer dan, in plaats van je lunch gedachteloos naar binnen te werken terwijl je je mail bijwerkt, je lunch met je linkerhand te eten. Je bent dit niet gewend, waardoor je je meer moet concentreren en je je dus meer bewust bent van wat je eet. Dit zorgt ervoor dat je ook nog eens geneigd bent dertig procent minder te eten dan normaal. En wist je dat wanneer je eet van een rood bord dit ook helpt om wat langzamer te eten?

5. Vooruitgang, geen perfectie
Wanneer we gestrest zijn is het zo makkelijk om te denken: ‘Ach, ik ben nu toch al begonnen aan die chocoladereep, waarom niet ook de laatste vier blokjes?’ Probeer dan de mantra ‘vooruitgang, geen perfectie’ te herhalen. Het helpt om je te beseffen dat elke stap die je zet een stap vooruit kan zijn, ook al heb je net ‘gefaald’ toen je begon aan die chocoladereep. Van fouten kun je leren.

Meer tips over afvallen en gezonde voeding vind je op de website van Jasper Alblas >>

Tekst: Anita Mulderij | Beeld: Shutterstock