Placeholder

5 gouden tips van een voedingswetenschapper

Stel, je wilt dit jaar afvallen of je wilt door voeding juist meer weerstand opbouwen. Voedingswetenschapper en diëtist Marijke Berkenpas geeft tips en tricks die voor iedereen effectief zijn. Doe er je voordeel mee.

1. Afvallen
Wil je afvallen? Begin dan niet aan allerlei wonderdiëten, pillen en andere middelen als je wilt afvallen. Het klinkt saai, maar gewichtsreductie draait voornamelijk om het creëren van een negatieve energiebalans. En dit volhouden. Een kilo staat grofweg gelijk aan 8000 kilocalorieën. Deze moet je dus verbranden óf minder eten om af te kunnen vallen. Idealiter combineer je deze twee; dus meer bewegen én minder eten. Als je daardoor structureel een tekort van 500 kilocalorieën per dag creëert kun je in een maand 1,5 tot 2 kilo afvallen. Beperk je niet alleen tot kilocalorieën tellen, maar kies bewust voor volwaardige voeding: groente, fruit, peulvruchten, volle granen, noten en zaden.

2. Minder (rood) vlees
Mensen die veel rood vlees eten, hebben een verhoogde kans op dikke darmkanker. Eet maximaal 500 gram per week. Minder vlees eten is ook nog eens goed voor het milieu.

3. More veggies
Uit recent grootschalig onderzoek bleek: mensen die dagelijks 5 porties groente (375 gram) en 300 gram fruit namen, hadden 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groen aten. Slechts vijf procent van de Nederlanders krijgt nu de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen. Maar het is echt zo: veel groenten eten is gewoon gezonder. Doen dus.

4. Superfoods
Het foodplatform Iamafoodie.nl begon ik omdat er op internet zo veel fabels en marketingpraatjes over voeding zijn. Samen met een aantal collega diëtisten en (voedings)wetenschappers probeer ik de onderbouwing te vinden voor diverse voedingshypes en trends, zoals superfoods. Onze bevindingen zijn niet verrassend. Van açaí-bessen val je niet af en een shot tarwegras bevat absoluut niet de dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als twee kilogram groente. Toch zijn de meeste superfoods zoals bessen en zaden wel gezonde producten. Maar laat je niet misleiden, wondermiddelen zijn het niet. Als je basis ongezond is, heb je weinig profijt van deze producten en kost het je alleen maar veel geld.

5. Minder bewerkte producten
In bewerkte producten – dus zo’n beetje alles wat uit een fabriek komt – zit vaak veel slecht vet, zout en suiker, en vaak maar weinig goede voedingstoffen. Het teveel eten van suiker, zout en slecht vet geeft een hoger risico op allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Als je ervoor kiest om deze producten niet of minder te eten, boek je zeker gezondheidswinst. Maak bijvoorbeeld zelf pastasaus. Zo krijg je veel meer groente binnen en veel minder zout en suiker dan saus uit een pot.

6. De beste drank
Een glas vruchtensap of frisdrank bevat al snel vijf suikerklontjes. Met één glas zit je dus bijna op de maximale dagelijkse aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie ten aanzien van suiker. Kies daarom liever voor koffie, thee, water, groentesap, of maak je eigen flavoured water met vers fruit en/of kruiden. Makkelijker kilocalorieën besparen kan haast niet.

Marijke Berkenpas, diëtist en voedingswetenschapper, Iamafoodie.nl

Beeld: Shutterstock