Wat kun je doen als je je eenzaam voelt?
12 augustus 2019
Veel mensen voelen zich wel eens eenzaam. Hoe jong of oud je bent, maakt niet uit, iedereen kan overvallen worden door een eenzaam gevoel.
Je eenzaam voelen, is een waarschuwingssignaal van je lichaam. Het is een trigger om actie te ondernemen, zodat je niet te lang in een sociaal isolement blijft hangen. Wat kun je doen?
1. Vraag je af waarom je je eenzaam voelt
Mis je vriendschappelijke contacten, heb je behoefte aan een liefdesrelatie of heb je juist veel sociale contacten, maar voel je je onbegrepen? Als je weet waarom en op welke momenten je je eenzaam voelt, kun je voor jezelf een actieplan maken om je eenzaamheid aan te pakken.
2. Besef dat gevoelens komen en gaan
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, dat hoort bij het leven. Het kan samengaan met een bepaalde levensfase, bijvoorbeeld als je net verhuisd bent naar een nieuwe stad. Soms slijt het gevoel vanzelf, als je steeds meer je weg leert kennen in je nieuwe stad. Maar het gevoel gaat niet altijd vanzelf over. In veel gevallen zul je zelf in actie moeten komen en het heft in eigen hand nemen om je beter te voelen.
3. Bij grote veranderingen ‘hoort’ eenzaamheid
Tijdens of na een zwangerschap, na een verhuizing, na een relatiebreuk of als je aan een nieuwe baan begint. Bij grote veranderingen in je leven, is het normaal om je eenzaam te voelen. Je verandert, terwijl de mensen om je heen niet veranderen en daardoor kun je je even alleen voelen.
4. Maak nieuwe vrienden
Weet je diep van binnen dat je nieuwe vrienden kunt gebruiken? Zet je schaamte opzij en durf de eerste stap te zetten bij het maken van contact. Dat is best eng, maar deze tips helpen je op weg. Schrijf je in voor een cursus, workshop of sportles. Je hebt dan in ieder geval al een gezamenlijke interesse. Als je iemand leert kennen, kost het tijd om een vriendschap op te bouwen. Uit onderzoek blijkt dat het zes tot negen weken duurt voor we iemand als vriend beschouwen. Geef het ook die tijd.
5. Word vrijwilliger
Het voelt goed om je vrijwillig ergens voor in te zetten en je komt in contact met anderen, waardoor jouw eenzaamheid (tijdelijk) naar de achtergrond kan verdwijnen. Geef je bijvoorbeeld op als vrijwilliger bij het bejaardentehuis, veel ouderen zullen dankbaar zijn voor je bezoek. Je kunt je ook opgeven als vrijwilliger bij de voedselbank of taallessen geven. Kies iets dat bij jou past.
6. Oefen met smalltalk
Maak een praatje met de caissière, een medepassagier in de trein of iemand die net als jij ergens staat te wachten. Er zijn drie voordelen van smalltalk: je voelt je iets minder alleen, je bouwt een kennissenkring op én je oefent met smalltalk, daar rolt misschien ooit weer een vriendschap uit.
7. Voel je goed in je eigen gezelschap
Probeer niet van jezelf te vluchten door gezelschap te zoeken. Leer je eigen gezelschap te waarderen. Doe waar je zin in hebt, ga eens in je eentje naar de bioscoop of eet een pizza in bed.
8. Zoek hulp
In sommige gevallen is de eenzaamheid zo heftig dat er hulp nodig is. De eerste stap is toegeven als dat bij jou het geval is. Wees niet bang om je eenzaamheid aan te kaarten bij de huisarts, die kan je verder helpen of doorverwijzen.