Je bent gezonder dan je denkt
25 juni 2014
Zie jij elke steek, tinteling, bult, kramp of kriebel als het bewijs dat er iets grondig mis met je is? Goed nieuws: meestal valt het mee.
Waar denk je dat je last van hebt?
Een trage schildklier.
Waarom je het gelooft
Je bent de afgelopen maanden wel vier kilo aangekomen terwijl je niet meer eet dan normaal. En je bent zo moe en sloom.
Klopt je vermoeden?
Naarmate je ouder wordt, gaat je schildklier iets langzamer werken. Dat zorgt ervoor dat je iets makkelijker aankomt, maar meestal ga je ook iets minder eten. Als het echt je schildklier is, zijn aankomen of moeilijk afvallen niet de enige symptomen. Haaruitval en kouwelijk zijn horen er ook bij, net als moeheid en depressieve gevoelens. Om een indicatie te krijgen over het functioneren van je schildklier kan de huisarts een test uitvoeren die meet hoeveel schildklierhormoon je lichaam aanmaakt.
Zelf kun je ook iets doen: je lichaamstemperatuur meten. Normaal gesproken is je lichaamstemperatuur 37 graden (’s middags). Meet je temperatuur op drie achtereenvolgende dagen op hetzelfde tijdstip. Is je temperatuur lager dan 36,5 graden, dan kan dat betekenen dat je schildklier écht te langzaam werkt.
Wat kan het nog meer zijn?
Meestal is aankomen een teken dat je te veel eet (of te veel alcohol drinkt) in verhouding tot je beweegpatroon. Als je de hele dag zit, en weinig sport, kun je al snel te veel eten (of alcohol drinken). Een voedseldagboek bijhouden kan erg verhelderend zijn. Ook medicijngebruik (corticosteroïden) kan ervoor zorgen dat je aankomt.
Wat helpt?
Als het je schildklier is, kan je arts een aanvulling met schildklierhormoon voorschrijven. Jodiumrijke voeding kan ondersteunen.
Meer lezen
Met welke ziektes heb jij jezelf al terecht of ontercht gediagnostiseerd door te Googlen? Vanaf pagina 33 in het julinummer lees je meer over een aantal 'populaire' aandoeningen, zodat je kunt zien of je zorgen terecht zijn en het tijd is om een echte medisch specialist te bezoeken.
Beeld: Twin Design / Shutterstock.com