Zweet

Last van zweet? 6 oplossingen

Tijdens een spannend gesprek, in de warme zomermaanden of na het sporten. We hebben regelmatig last van zweet. Hoe zit dat? En wat zijn de oplossingen?

Zweet heeft geen geur, maar toch hebben we regelmatig last van stinkende oksels. Hoe zit dat?

Wat is zweet precies?

Zweet bestaat uit water, zout, eiwitten en vetten, en is dus geurloos. Zodra je dit geurloze vocht uitscheidt, komt het aan de oppervlakte van je huid in aanraking met de bacteriën die daar leven. Dat zijn er zo’n 1,5 biljoen (ofwel: een 1 met 12 nullen erachter). Die bacteriën zitten onder meer in je oksels. Daar krijgt zweet dan ook z’n karakte- ristieke geurtje. Best vervelend, maar die bacteriën zijn wel heel belangrijk bij het beschermen van je huid.

Waarom zweet je?

Zweten is een reactie van je lichaam om af te koelen. In je huid zitten zweetkliertjes waar het vocht uitkomt en bij het verdampen ervan wordt er warmte meegenomen. Ook spanning of andere sterke emoties kunnen ervoor zorgen dat je meer zweet. Net als pittig eten, koffie, alcohol en heel zoete of zure drankjes. Maar ook een griepje, bepaalde aandoeningen of medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je meer transpireert dan anders.

Zweten 2

De overgang

Een andere bekende boosdoener is de overgang. Je produceert dan namelijk minder oestrogeen en door de hormoonwisselingen krijgt je hypofyse, het hersen- gebied dat ook je temperatuur regelt, soms een verkeerd signaal. Het denkt dat je oververhit bent, waardoor je gaat zweten.

Lees ook: Zo veel zweet je op een warme dag

7 tot 8 liter

We verliezen gemiddeld een liter zweet per dag. Als het erg warm is, of als je een zware work-out doet, kan het zelfs een liter per úúr zijn en kan het totaal zelfs oplopen tot een verlies van 7 of 8 liter per dag.

Oplossingen

  • Was elke dag je oksels met water en zeep, en droog goed af.
  • Draag elke dag schone en luchtige (wijdvallende) kleding van katoen. Vermijd synthetische stoffen. 
  • Vermijd erg pittig eten, koffie en alcohol wanneer je veel zweet en dit wilt verminderen.
  • Gebruik een antitranspirant in plaats van een gewone deodorant. Die laatste maskeert de geur met een parfum, terwijl een antitranspirant ervoor zorgt dat je zweetkliertjes gaan dichtzitten. Dit komt omdat die aluminiumzouten bevat.
  • Via de huisarts kun je ook een recept krijgen voor een crème of lotion met aluminiumzouten.
  • Tegen zweetaanvallen in de overgang kun je helaas niet veel doen. Heb je er veel last van tijdens je dagelijkse bezigheden, dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je wellicht helpen met (hormonale) medicatie.

Tip van de redactie:

Gehwol Voet + schoen Deodorant bestrijdt en voorkomt zweetgeur van de voeten en in de schoenen. Ideaal bij het wandelen of sporten. Tevens helpt het ontstaan van schimmel in de schoenen te voorkomen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MARA RUIJTER
BEELD GETTY IMAGES