Hoe Weet Je Of Je Nachtblind Bent

Zo weet je of je nachtblind bent

Hoe weet je of je nachtblind bent?Nachtblindheid kan een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven, vooral in situaties met weinig licht. Het is belangrijk om een oogarts te raadplegen als je merkt dat je problemen hebt met zien in het donker.

Nachtblindheid, ook wel nyctalopie genoemd, is een aandoening waarbij iemand moeite heeft met zien in omstandigheden met weinig licht, zoals ’s nachts of bij schemering. Hoewel de term “nachtblindheid” suggereert dat iemand ’s nachts volledig blind is, is dit meestal niet het geval; het betekent eerder dat het zicht aanzienlijk slechter is in vergelijking met normaal daglicht.

De kans dat je echt nachtblind bent, is klein. Nachtblindheid wordt vaak verward met strooilicht. Deze aandoening die het nachtzicht ontneemt. Strooilicht ontstaat door kleine beschadigingen in onze ogen. We kunnen ze zien omdat onze ogen een beeld doorgeven aan de hersenen. Om dit beeld goed te projecteren bevatten je ogen een lenssysteem; dat bestaat uit het hoornvlies en een ooglens. Bij strooilicht is het lenssysteem niet helemaal zuiver.

Autorijden

“Nachtblindheid geeft in het (half)donker problemen bij lopen, fietsen en zeker ook bij autorijden. Om jezelf en anderen te beschermen, kun je in het (half)donker beter geen autorijden als je deze oogziekte hebt. Ook als er voldoende straatverlichting is,” aldus het oogfonds.

Hoe weet ik of ik nachtblind ben?

Onze ogen zijn gemaakt van biologisch materiaal en dit materiaal is nu eenmaal niet zo helder als glas. Er zitten structuren in, zoals eiwitten, die beelden op het netvlies troebel maken. Hierdoor ontstaat een waas rondom het beeld dat we zien. Deze lichtstrepen verblinden ons, waardoor we slechter zien.

Je kunt strooilicht vergelijken met een vieze autoruit. Wanneer het licht van tegenliggende koplampen op een ruit met bijvoorbeeld opgedroogde regendruppels schijnt, weerkaatst het licht en zie je niet meer scherp. Is het glas schoon, dan zie je een stuk helderder. Bij je ogen werkt dat precies zo.

Nachtblindheid

Al is echte nachtblindheid een zeldzaamheid, zijn er wel een paar belangrijke oorzaken van slecht zien in het donker

Retinitis pigmentosa: Een erfelijke aandoening waarbij het netvlies langzaam achteruitgaat, leidend tot nachtblindheid en uiteindelijk mogelijk tot volledig verlies van het gezichtsvermogen

Vitamine A-tekort: Vitamine A is essentieel voor de aanmaak van rodopsine, een pigment in de staafjes van het netvlies dat nodig is voor nachtzicht. Een tekort kan nachtblindheid veroorzaken

Keratoconus: Een aandoening waarbij het hoornvlies dunner en kegelvormig wordt, wat leidt tot vervormd zicht en kan bijdragen aan nachtblindheid

Staar (cataract): Troebelheid van de ooglens kan leiden tot verminderd zicht bij weinig licht

Diabetes: Diabetische retinopathie, een complicatie van diabetes, kan het netvlies beschadigen en nachtblindheid veroorzaken

Bijwerkingen van medicijnen: Sommige medicijnen kunnen als bijwerking nachtblindheid veroorzaken.

Sypmtomen

Uiteraard is het belangrijk om een oogarts te raadplegen als je je zorgen maakt. Let vooral op de volgende symptomen”

  • Moeite met zien in het donker: Problemen bij het navigeren in slecht verlichte omgevingen.
  • Langzame aanpassing aan duisternis: Het duurt langer voordat de ogen zich aanpassen aan donkerdere omstandigheden na blootstelling aan fel licht.
  • Verhoogde gevoeligheid voor verblinding: Helder licht kan het zicht tijdelijk volledig belemmeren.

Lees ook: 6 tips tegen gezwollen ogen

Tip van de redactie

Dit is hèt boek voor iedereen die wel eens overwogen heeft om te gaan mediteren, maar niet wist waar te beginnen. De bekende Amerikaanse meditatieleraar en bestseller-auteur Jack Kornfield laat in Mediteren voor beginners zien hoe je met een eenvoudige dagelijkse oefening kunt beginnen – en dat ook vol kunt houden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES