Asian Middle Aged Lady Woman Patient Touch And Feel Pain Her Elbow And Arm, Healthy Medical Concept.

Koude intolerantie: waarom doen je gewrichten meer pijn bij kou?

Merk jij ook iets aan je gewrichten zodra het kouder wordt? Pijn aan je elleboog, polsgewrichten, vingers of enkels? Dan heb je misschien wel last van koude intolerantie. Dit fenomeen komt vaker voor dan je denkt en kan je dagelijks leven flink beïnvloeden.

Wat is koude intolerantie?

Koude intolerantie betekent dat je lichaam extreem gevoelig reageert op lage temperaturen. Dit kan zich uiten in stijve gewrichten, scherpe pijnen en zelfs een doof gevoel in bepaalde lichaamsdelen. Vaak hebben mensen die een blessure hebben opgelopen of een operatie hebben gehad, meer last van kou op die specifieke plekken. Maar ook zonder een voorgeschiedenis van letsel kun je last krijgen van koude intolerantie, vooral naarmate je ouder wordt.

Waarom doet het meer pijn bij kou?

Wanneer de temperaturen dalen, vernauwen bloedvaten zich om warmte vast te houden, waardoor de doorbloeding naar je ledematen vermindert. Dit kan zorgen voor extra spanning op spieren en gewrichten, wat resulteert in pijn en stijfheid. Mensen met reumatische aandoeningen of gewrichtsproblemen merken dit vaak als eerste, maar ook gezonde mensen kunnen er hinder van ondervinden. Zelfs alledaagse activiteiten, zoals boodschappen dragen of een deur openen, kunnen pijnlijk worden.

Lees ook: Vitaminebommetjes voor koude dagen

Extra gevoeligheid bij emigranten

Mensen die oorspronkelijk uit warmere klimaten komen, hebben vaak een grotere behoefte aan vitamine D en zijn lichamelijk meer ingesteld op hogere temperaturen. Voor hen kan de kou extra belastend zijn, omdat hun lichaam niet optimaal is aangepast aan een koud klimaat. Tekorten aan vitamine D, een belangrijke vitamine voor de gezondheid van botten en spieren, kunnen bijdragen aan extra klachten bij koude temperaturen. Dit maakt het voor hen nog belangrijker om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat kun je hiertegen doen?

  • Kleed je goed aan: Draag thermokleding, handschoenen en warme schoenen om je lichaamstemperatuur op peil te houden.
  • Blijf in beweging: Regelmatig bewegen helpt om de doorbloeding te stimuleren en gewrichtspijn te verminderen.
  • Warmte toepassen: Gebruik een kruik, verwarmingskussen of warme douche om pijnlijke gewrichten te verlichten.
  • Let op temperatuurverschillen: Na een warme douche niet meteen de kou ingaan om plotselinge afkoeling en verergering van klachten te voorkomen.
  • Let op je voeding: Zorg voor voldoende vitamine D en omega-3-vetzuren om je gewrichten gezond te houden.
  • Slik supplementen: Vooral in de winter kan extra vitamine D helpen om je weerstand en botgezondheid op peil te houden.
Foods Rich In Natural Vitamin D As Fish, Eggs, Cheese, Milk, Butter, Mushrooms, Sardines.
Voedingsmiddelen rijk aan natuurlijke vitamine D zoals vis, eieren, kaas, melk, boter, champignons en sardines.

Lees ook: Wat is beter: een koude of warme douche na een work-out?

Zoek het zonnetje op!

Zodra het kan, trek eropuit en geniet van de zon! Niet alleen voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Een zonnige dag kan wonderen doen voor je humeur en je gewrichten net dat beetje extra verlichting geven.

Lees ook: 10 leuke winteruitjes voor het hele gezin

BEELD: GETTY IMAGES

Uit andere media


Denise Delgado

Denise is een creatieve freelance journalist. Ze heeft European Studies gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en Journalistiek aan KU Leuven campus Brussel. Denise is bedreven in het creëren van content en is een enthousiast, nieuwsgierig en vriendelijk persoon met een enorme wanderlust. Naast haar passie voor reizen, is ze gek op vechtsport, muziek, witte wijn en fietsen in de natuur.

Meer van Denise