Krijgen vrouwen sneller blauwe plekken dan mannen?
1 september 2020
Snel last van ontsierende blauwe plekken? Soms lijkt het alsof vrouwen ze sneller krijgen dan mannen. Maar is dat echt waar? Santé vroeg het aan Karina Meijer, internist-hematoloog in het Universitair Medisch Centrum in Groningen.
Karina Meijer: “Een blauwe plek is een onderhuidse bloeduitstorting. Door iets van buitenaf – bijvoorbeeld waar je tegenaan stoot – gaat een bloedvaatje kapot en ontstaat een blauwe plek. Dat gebeurt geregeld als je normale bloedvaten hebt. Maar als je abnormale bloedvaten of – vanwege een ziekte – dunner bloed hebt, kun je sneller blauwe plekken krijgen. Na een tijdje verandert een blauwe plek van kleur. Dat betekent dat het bloed wordt afgebroken en het bloedvaatje herstelt. Soms lijken blauwe plekken erger te worden, maar dat is niet zo. Als je een blauw oog hebt, zie je eerst een beperkte donkere verkleuring. In de loop van de tijd wordt die geel en groen en lijkt de plek groter te worden. Maar door de zwaartekracht zakt de plek gewoon naar beneden.”
Lees ook: ‘4 oplossingen tegen blauwe plekken‘
Vaker naar de huisarts
“Hoe snel je blauwe plekken krijgt, verschilt per persoon. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat vrouwen ze makkelijker krijgen dan mannen. Wel zien we dat vrouwen er sneller mee naar de huisarts gaan. Vaak omdat ze zich zorgen maken dat er iets aan de hand is, maar ook omdat ze de plekken lelijk vinden. Hormonen kunnen ook een verklaring zijn, maar daarvoor is geen duidelijke onderbouwing. Het is namelijk niet zo dat vrouwen die de pil slikken opeens meer of minder blauwe plekken krijgen. Er is wel onderzoek gedaan naar blauwe plekken bij kinderen. Daaruit bleek dat jongens meer blauwe plekken hebben dan meisjes. Waarschijnlijk omdat jongens fysiek actiever zijn.”
Medische verklaringen
“Er zijn erfelijke ziektes die ervoor zorgen dat je makkelijker blauwe plekken krijgt, zoals de ziekte van Von Willebrand. Ook mensen die bloedverdunners gebruiken, hebben vaker last van blauwe plekken. Naarmate mensen ouder worden, wordt de huid – en daarmee de bloedvaten – kwetsbaarder. Dan is niet het bloed, maar de huid het probleem. Ouderen krijgen daarom vaker blauwe plekken. Er zijn twee situaties waarin ik een patiënt verder zou onderzoeken. Ten eerste moet de patiënt dan ook andere bloedingen hebben, zoals nabloedingen van een operatie of een heftige menstruatie. Ook als je nooit blauwe plekken hebt en opeens onder zit, is dat niet normaal. Blauwe plekken zijn alleen te voorkomen door minder actief te zijn, maar dat zou ik nooit aanraden. Je kunt ze beter accepteren.”
Bron: Santé mei 2020, tekst Maike Abma