Krijg je als vegetariër genoeg eiwitten binnen?
16 september 2024
Krijg je als vegetariër genoeg eiwitten binnen? Santé zocht het voor je uit. en het antwoord zal je geruststellen.
Vlees en vis zijn rijk aan eiwitten, maar die eiwitten kun je ook heel eenvoudig uit andere producten halen: je lichaam heeft ongeveer 46 gram eiwitten per dag nodig, en met een kopje kikkererwten zit je al op een derde.
Hier zijn enkele bronnen van eiwitten die geschikt zijn voor vegetariërs:
- Peulvruchten: Bonen, linzen, kikkererwten, en erwten zijn uitstekende eiwitbronnen.
- Noten en zaden: Amandelen, walnoten, chiazaad, lijnzaad, en hennepzaad bevatten veel eiwitten.
- Volkoren granen: Quinoa, haver, bruine rijst, en volkorenbrood bevatten eiwitten en zijn goede bronnen van vezels en andere voedingsstoffen.
- Zuivelproducten: Melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten zijn rijk aan eiwitten.
- Eieren: Eieren zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten.
- Sojaproducten: Tofu, tempeh, edamame en sojamelk zijn allemaal rijke eiwitbronnen.
- Groenten: Sommige groenten zoals broccoli, spinazie, en spruitjes bevatten ook eiwitten.
Eiwitten voor veganisten
Voor de veganisten (die helemaal geen dierlijke producten eten) zijn er amandelmelk en rijstmelk – twee producten die vaak verrijkt zijn met ijzer en calcium en uiteraard ook alle peulvruchten, tofu, tempeh en niet te vergeten groente. Want ook in heel veel groente zitten eiwitten.
Voedingsstoffen
Eigenlijk vallen bijna alle voedingsstoffen die in vlees en vis zitten goed te vervangen. Als je zorgt dat je volkoren granen, zilvervliesrijst, veel groenten, peulvruchten, fruit, en noten eet, krijg je als vega genoeg voedingsstoffen binnen.
Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?
“Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, zoals vlees en vis.Een veganist gaat verder en gebruikt geen enkel dierlijk product of bijproduct.Veganisten gebruiken dus ook geen kaas, eieren, honing, melk, leer en wol. Ze letten ook meer op andere toepassingen. Bijvoorbeeld of de cosmetica die ze gebruiken 100% dierproefvrij is en ook geen dierlijke ingrediënten bevat,” aldus de vegetariërsbond.
Lees ook: 5 signalen dat je te veel eiwitten eet
Tip van de redactie
Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst in haar boek Karola’s Kitchen: het kookboek dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening. Van kruidige appelpancakes tot geroosterde pompoen met feta. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Karola’s Kitchen: het kookboek
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTY IMAGES