Kaneel is gezond. 5 redenen om het toe te voegen aan je eten
14 december 2023
Kaneel staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Kaneel is gezond. Het bevordert een gezonde spijsvertering en reguleert de bloedsuikerspiegel. Genoeg redenen dus om het aan je eten toe te voegen.
Kaneel is gezond. Het bevordert een gezonde spijsvertering en reguleert de bloedsuikerspiegel, maar het is ook nog eens heel lekker. Niet voor niets dat het wereldwijd aan heel veel gerechten wordt toegevoegd.
1. De smaak
Kaneel is een specerij bestaande uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de ceylonkaneel of echte kaneel, gewonnen van Cinnamomum verum en de cassia of kassie, gewonnen van Cinnamomum cassia. Cassia is wat branderiger en zoeter dan ceylonkaneel.
Met kaneel kun je gerechten een subtiele zoete smaak geven. Het smaakt goed door yoghurt, chocolademelk een smoothie en zelfs door hartige gerechten. Kaneel is een veelzijdige specerij, en mag eigenlijk niet ontbreken in je kruidenrekje.
Lees ook: lekker slapen met deze 4 warme avonddranken
2. Kaneel heeft antibacteriële eigenschappen
Kaneel heeft antibacteriële eigenschappen, net als honing. Kaneel is daardoor goed om een beginnende verkoudheid en keelpijn. Grappig weetje: door de antibacteriële werking blijft eten waar kaneel doorheen zit iets langer goed.
3. Kaneel is goed voor de spijsvertering
Vroeger werd kaneel veel gebruikt tegen problemen met de spijsvertering. Je kunt waarschijnlijk geen wonderen verwachten, maar je spijsvertering een beetje helpen, kan geen kwaad.
4. Cinnamon werkt verwarmend
Kaneel, ook wel cinnamon geheten, verwarmt je lichaam, een fijne opwarmer in de koudere maanden dus. De smaak en de geur van kaneel associëren we met de winter, waardoor het je daarnaast ook een knus gevoel geeft.
Lees ook: tijd voor een ochtendritueel
5. Kaneel is gezond en goed voor je bloedsuikerspiegel
Hierdoor krijg je minder pieken in je bloedsuikerspiegel, wat helpt om je honger onder controle te houden.
Lees ook: 6x warme chocolademelk met een twist.
TEKST MANON DAELMANS/ARCHIEF
BEELD GETTYIMAGES
5 DECEMBER 2023
Tip van de redactie
Karin Luiten wil mensen lekker laten eten zónder pakjes en zakjes. Wereldgerechten, we zijn er allemaal dol op. Waarom altijd aardappels-groente- vlees als je ook de ene avond Spaans kunt eten, de volgende Mexicaans en de dag daarna Chinees? Met haar nieuwste kookboek Wereldgerechten reis je in 115 recepten de wereld rond. Voor meer info klik op onderstaande button.