Kaakpijn

Kaakpijn? Hier komt het door

Pijnlijke kaakspieren en soms in combinatie met hoofd-, oor- of nekpijn, en een knakkend of krakend geluid in je kaak? Grote kans dat je last hebt van klemmende kaken en/of tandenknarsen.

Bruxisme: de tandheelkundige term voor zowel kaakklemmen als tandenknarsen. Het grootste verschil tussen deze twee vormen van bruxisme is dat tanden- knarsen vooral tijdens het slapen gebeurt, terwijl je het klemmen van je kaken vaak ook overdag doet. De meeste mensen hebben een combinatie van beide, en ze zorgen allebei voor kaakpijn.

Lees ook: weg met de stress

Je bent je er meestal niet van bewust dat je je kaken klemt en/of tandenknarst. De pijnlijke kaken, met soms ook oor- of nekpijn, verdikte kauwspieren en/of een knakkend of krakend geluid in de kaak verraden het. Bij tandenknarsen komt daar slijtage van het gebit bij, soms zelfs disfunctie van je tand- en kaakstelsel.

Kaakpijn en stress

Kaakpijn komt meestal door stress en spanning: dan ga je (meer) kaakklemmen en/of tandenknarsen. Bewust worden

van je gespannen kaken is de eerste stap. Zo kun je gedurende de dag regelmatig even bij jezelf nagaan of je je kaken aan het klemmen bent. Vind je het lastig om dat aan te voelen? Een kaakfysiotherapeut kan bij hevige klachten helpen door middel van myo-feedback. De fysiotherapeut plakt dan plakkers op je kaakspieren, die meten hoe hard je ze aanspant. Met ontspanningsoefeningen en massage kun je je kaakspieren weer laten ontspannen. Zo leer je hoe het voelt als je spieren aangespannen zijn, en als die spanning weg is. Probeer ook de oorzaak van je stress en spanning weg te nemen.

Opbeet plaatje

Een opbeetplaatje kan ook helpen om je kaakklachten te verminderen. Deze draag je ’s nachts over (meestal) je boventanden en -kiezen, waardoor je je tanden en kiezen niet meer op elkaar kunt klemmen en ze ook niet langs elkaar kunt knarsen. Dit zorgt voor een ontspannen kaak én het voorkomt (verdere) gebitsschade.

Mogelijke oplossingen

• Zorg voor voldoende ontspannings- momenten gedurende de dag, zeker ook voordat je gaat slapen. Ga sporten, schrijf je gedachtes op in een schrift, doe aan yoga of volg een meditatie.

• Voorkom dat je je kiezen op elkaar klemt door regelmatig even je tong achter je voortanden te duwen.

• Gebruik ontspanningsoefeningen om je kaakspieren te ontspannen: beweeg je mond een paar seconden alsof je kauwt en maak je wangen bol om de spieren
op te rekken.

• Masseer met je vingertoppen in ronde bewegingen je kaakspieren.

• Vraag je tandarts voor advies over een opbeetplaatje.

• Belast je kaken niet nog meer door het veel eten van harde etenswaren, zoals harde broodjes, rauwe wortels en taaie voedings- waren als toffees en kauwgom.

TEKST MARA RUIJTER | BEELD GETTY IMAGES

Tip van de redactie

Of je glas nu half vol of altijd half leeg is, iedereen kan wel wat positiviteit in zijn leven kan gebruiken. Mensen die positief in het leven staan zijn gezonder, hebben minder stress en kunnen moeilijke situaties beter aan. Positiviteit is dus aan te leren en ook nog in de goede zin besmettelijk voor je omgeving! De kracht van positief denken zit boordevol tips, voorbeelden en affirmaties en het is de ideale start voor iedereen die negatieve gevoelens wil leren omzetten in positieve! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fiona Huisman