Placeholder

Incontinentie? Praat erover!

Mensen praten veel. Over zichzelf, vrienden, het leven en het maken van prachtige reizen. Toch zijn er ook veel onderwerpen taboe. Er wordt niet over gepraat, omdat mensen zich er ongemakkelijk bij voelen en anderen niet willen kwetsen. Één van die onderwerpen is incontinentie. In Nederland zijn er naar schatting 700.000 vrouwen die last hebben van incontinentie. Vooral tijdens en na een zwangerschap en bij vrouwen op hogere leeftijd is er een verhoogde kans dit te krijgen. In dit artikel vertellen we je meer over incontinentie en waarom je jezelf hier niet voor hoeft te schamen.

Incontinentie is simpelweg een aandoening, waarbij iemand zijn poep of plas niet op kan houden. Hierdoor verliest iemand ongewild poep en plas. Er is geen controle meer over de sluitspieren van de blaas of de darmen. Hierdoor kan iemand dit niet goed meer beheersen. Het kan voor komen dat dit komt na een zwangerschap of wanneer je ouder wordt. Toch wordt het ook vaker gezien als het niet functioneren van een lichaamsfunctie. Ook kan incontinentie het gevolg zijn van een neurologische aandoening of een operatie. 

Op dit moment hebben ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders last van incontinentie. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Helaas is het voor veel mensen iets waar zij zich voor schamen. Iets wat compleet onnodig is. De juiste hulp bij incontinentie kan namelijk een groot verschil maken, aldus Abena.nl

Welke vormen van incontinentie zijn er?

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Hieronder volgen zeven verschillende vormen van incontinentie:

  1. Overloopincontinentie

Overloopincontinentie of nadruppelen ontstaat doordat er urine achterblijft in de blaas of plasbuis na het plassen. Het gevolg is dat de blaas letterlijk overstroomt. 

  1. Aandrangingincontinentie of urge-incontinentie

Mensen met aandrangincontinentie of urge-incontinentie hebben moeite om hun plas op te houden. Irritatie van de blaas of bijvoorbeeld ouderdom kunnen onder andere een rol spelen bij het ontstaan van een overactieve blaas en aandrangincontinentie.

  1. Stressincontinentie of inspanningsincontinentie

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Stressincontinentie treedt op bij lichamelijke inspanningen zoals rennen, springen en hoesten. Daarom wordt stressincontinentie ook wel inspanningsincontinentie genoemd.

  1. Fecale incontinentie of ontlastingsincontinentie

Fecale incontinentie of ontlastingsincontinentie is het ongewild verlies van ontlasting. De mate van ontlastingsincontinentie varieert van het ongewild laten van winden tot de complete ontlasting. 

  1. Reflexincontinentie of neurogene incontinentie

Reflexincontinentie ofwel neurogene incontinentie is de verzamelnaam van ongewild urineverlies veroorzaakt door problemen in het zenuwstelsel. Omdat urineverlies wordt veroorzaakt door onderliggende problemen die meestal chronisch van aard zijn, zijn mensen met reflexincontinentie aangewezen op incontinentiemateriaal.

  1. Functionele incontinentie

Bij functionele incontinentie werkt de blaas naar behoren, maar zorgen andere lichamelijke of psychische beperkingen ervoor dat het moeilijk is om op tijd het toilet te bereiken. Denk hierbij aan mensen die in een rolstoel zitten of blind zijn.

  1. Zwangerschapsincontinentie

Hormonale veranderingen met een verzwakking van de bekkenbodem in combinatie met druk van de baarmoeder op de blaas kan stressincontinentie veroorzaken. Daarom wordt deze vorm van urineverlies ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd.

Ga naar de huisarts bij incontinentie

Incontinentie is een aandoening waar iets aan moet worden gedaan. En ondanks dat de stap groot is, is het goed om naar de huisarts te gaan. Het is belangrijk om over de schaamte heen te stappen en te kiezen voor jouw gezondheid. De huisarts weet het beste hoe je hiermee om moet gaan en het is fijn als een vertrouwelijk iemand jou hierin bij kan staan. De huisarts kan verschillende behandelingen voor incontinentie voorschrijven en een indicatie geven voor het gebruik van incontinentiemateriaal, maar ook doorverwijzen naar de poli urologie voor een afspraak met een uroloog of continentieverpleegkundige.

Je hoeft je niet te schamen

De kans is groot dat je jezelf niet prettig, wanneer je last hebt van incontinentie. Mensen zijn bang voor nare geurtjes, voelen zich ongemakkelijk en schamen zich ervoor. Dit is volledig te begrijpen. Maar vergeet niet dat, zoals je eerder hebt gelezen, 1,5 miljoen mensen met hetzelfde probleem zitten. Je bent dus niet alleen. Dat het vervelend is mag duidelijk zijn. Maar je kunt er simpelweg niets aan doen. 

Wat altijd in alle situaties helpt, is praten. Wanneer dit soort dingen besproken worden help je jezelf enorm. Het is er immers uit en het geeft juist openingen en misschien zelfs oplossingen. En vergeet niet: iedereen mankeert iets, niemand is perfect. Ook jij niet. En dat maakt helemaal niets uit. Je zult jezelf eeuwig dankbaar zijn als jij aan de bel trekt en ondanks de incontinentie fijn en blij door het leven gaat.

Dit is een gesponsord artikel