Plasticvrij

In 6 stappen naar een plasticvrije badkamer

Je badkamer plasticvrij maken is tegenwoordig veel gemakkelijker door alle beschikbare producten. Zo zet je de eerste stap!

Vaak heb je het niet eens door, maar een badkamer staat in veel gevallen vol met plastic en wegwerpitems. Dat kán tegenwoordig echt anders en een stuk milieuvriendelijker. En nee, dat hoeft niet in één keer. Met deze zero waste-alternatieven krijg je je badkamer stap voor stap plasticvrij.

Stap 1: Natuurlijke deodorant 

Het overgrote deel van deodorant in spuitbussen komt niet onder je oksels terecht, maar in de lucht en in je longen. De drijfgassen in deze deo kunnen bijdragen aan smogvorming, en voor irritatie zorgen in je longen. Niet echt gezond en milieuvriendelijk! Een duurzamer en huidvriendelijker alternatief is natuurlijke deodorant in een kartonnen flacon. Een alternatief voor karton is een navulbare deodorant, waarbij je éénmalig een houder koopt die je keer op keer kunt bijvullen.

Stap 2: Plasticvrij poetsen

Wist je dat we wereldwijd zo’n 23 miljard plastic tandenborstels per jaar weggooien? (Bron: National Geographic, 2019) Een groot deel daarvan komt in het milieu terecht. Een veel duurzamer alternatief is een tandenborstel van gerecyclede groente- en groenresten of van bamboe. Ook duurzaam: een tandenborstel waarvan je alleen de borstelkop vervangt. Heb je nog plastic tandenstokers of ragers liggen? Vervang die door houten stokers en ragers met een bamboe handvat. Maak je plasticvrije mondverzorgingsroutine compleet met tandpasta in de vorm van tabletjes. Scheelt weer een plastic tube op je badkamerplankje.

Lees ook: Veilig zonnen: 5x natuurlijke zonnebrand

Stap 3: Schoon gezicht

Je gezicht schoonmaken met vloeibare cleanser en wegwerpwattenschijfjes zorgt op jaarbasis voor bergen plastic. Een mooie ontwikkeling is dat steeds meer merken microplasticvrije reinigers produceren. Maar de verpakking waarin ze meestal zitten, zijn nog steeds van plastic. Plasticvrij je huid reinigen kan ook met een solid cleansing bar. Anders dan een traditioneel stuk zeep bevatten de bars anno 2024 huidverzorgende en hydraterende stoffen, zodat ze je huid niet uitdrogen. Een goed alternatief voor wegwerpwattenschijfjes zijn wasbare reinigingspads. De meeste zitten in een duurzaam zakje van biologisch katoen dat in de wasmachine kan. Zo was je je wattenschijfjes snel en eenvoudig weer schoon en klaar voor hergebruik.

Gezicht Wassen Plasticvrij

Stap 4: Solid shampoo en zeep 

Bijna 40 jaar geleden was het een ware revolutie in beautyland: de shampoobar werd geïntroduceerd. Het was Lush die de eerste shampoo in vaste vorm op de markt bracht, waarna vele merken volgden. Een shampoobar gaat gemiddeld 3 keer langer mee dan shampoo in een fles en is duurzamer omdat er geen verpakking en water aan te pas komt. Een shampoobar is zelf conserverend en gaat lang mee, maar dan moet je ’m wel droog bewaren. Dit doe je in een plasticvrij kurken bewaarbakje. Nog meer plastic uit de douchecabine bannen? Ook conditioner is er in vaste vorm, blokken zeep maken een comeback en zelfs je lijf scrubben kan plasticvrij, met een solid scrub.

Stap 5: Houten kam

Beter voor het milieu, zachter voor je haar: een houten kam. Hout zorgt voor minder statische elektriciteit dan plastic en gaat langer mee dan een plastic kam of borstel. Is de stap naar plasticvrij je te groot, dan kun je kiezen voor een borstel van plantaardig, biologisch afbreekbaar plastic.

Lees ook: 11 praktische tips om minder plastic te gebruiken

Stap 6 Plasticvrij scheermes 

Een plastic wegwerpscheermesje heeft z’n beste tijd na een maand wel gehad. Dat mesje belandt in z’n geheel in de afvalbak, wat de plasticstapel op jaarbasis flink laat stijgen. Een veel duurzamer alternatief is een plasticvrij scheermes van roestvrijstaal. Een voordeel hiervan is dat het handvat van zo’n duurzaam scheermes niet slijt en dus járen meegaat. Alleen de scheerkop vervang je – en zelfs daarvoor hebben merken duurzame oplossingen bedacht, zoals een recycleprogramma waarbij je je gebruikte mesjes weer inlevert. Helemaal verpakkingsvrij scheren doe je door scheerschuim in een spuitbus te vervangen voor een solid alternatief: een shaving bar.

Tip van de redactie:

Ga voor een mooiere gladdere huid met minder huidirritaties door een safety razor te gebruiken. Geen plastic scheermesjes meer in de prullenbak en bespaar veel geld! Een safety razor geeft één van de gladste scheerresultaten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD GETTY IMAGES

Bamboozy - 20 mesjes