‘Ik heb nooit getwijfeld. Die borsten moesten er gewoon af’
14 oktober 2019
Kirsten (27) is draagster van het erfelijke borstkankergen. Vorig jaar liet ze haar borsten amputeren. “Ik wilde er alles aan doen om te voorkomen dat ik – net als mijn moeder – ziek zou worden.”
“Toen ik deze zomer in bikini op het strand lag, wilde ik bijna aan twee meisjes naast me vragen: ‘Zien jullie iets aan me?’ Als ik lig, staan mijn borsten namelijk nog rechtop. Ergens ben ik bang dat mensen denken: weer zo’n blonde vrouw die grotere borsten wilde. Dat is namelijk niet de reden dat ik siliconen borstprotheses heb; ik heb voor mijn gezondheid gekozen en daarom mijn borsten preventief laten verwijderen. Ik heb een erfelijke aanleg voor borstkanker. Op mijn negende verloor ik mijn moeder aan de ziekte en ik zou het mezelf moeilijk kunnen vergeven als ik het zover zou laten komen dat ik ook ziek word.”
Voorgevoel
“Mijn moeder heeft voor haar dood weefsel laten opslaan voor onderzoek. Zodat mijn zus en ik dit, als we ouder waren, konden laten testen op erfelijke aanleg voor borstkanker. Acht jaar na haar overlijden, toen mijn zus bezig was een leven met haar vriend op te bouwen en dit onderwerp ging spelen, deden we dat. Mijn moeder bleek een mutatie in het BRCA1-gen te hebben, die een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker veroorzaakt. De kans dat mijn zus of ik die aanleg hadden geërfd, was vijftig procent. Mijn zus bleek de mutatie tot haar grote opluchting niet te hebben, maar ik had een voorgevoel dat ik wel draagster was.
Vijf jaar later, ik was toen 22, kon ik met enig aandringen eindelijk een DNA-test laten doen. Eerder doen ze dat nog niet, omdat met een genmutatie het risico op kanker pas vanaf je 25ste toeneemt. Zes weken wachtte ik in spanning op de uitslag. En toen bleek mijn voorgevoel te kloppen: ik had de mutatie. Gek genoeg was dat meer een bevestiging van mijn voorgevoel dan een schok. Meteen wist ik: ze moeten eraf. Daar heb ik geen moment over getwijfeld. Ik wilde er alles aan doen om te voorkomen dat ik ook ziek zou worden.”
Lees in het oktober-nummer van Santé hoe het Kirsten verging na deze ingrijpende beslissing.
Externe borstprotheses maar dan modieus
Maar wat als je je borst(en) operatief laat verwijderen. Kies je dan voor een reconstructie of externe borstprotheses?
Suzanne Kemps, zelf ex-borstkankerpatiënt, heeft externe borstprotheses ontwikkeld. Maar dan niet uit medisch, maar uit modieus oogpunt. Qups is een ultralichte behavulling die in alle gangbare lingerie past. Het product is bedoeld voor vrouwen die na een operatie één of beide borsten moeten missen en niet voor een reconstructie hebben gekozen, maar wel zelfverzekerd door het leven willen gaan.
Licht en makkelijk
Suzanne: “Ik vond de uitwendige silicone borstprothese te warm en te zwaar. Samen met sociaal ondernemer Clary Scheres ben ik daarom op zoek gegaan naar een vulling die natuurlijk oogt maar vooral licht in gewicht is. Vanuit die gedachte is Qups ontstaan.”
De Qups zijn gemaakt van speciaal foam met open structuur. Met enkele steekjes zet je de vulling stevig vast in je beha of bikini. Bovendien kun je de beha inclusief Qup in de wasmachine stoppen; je kunt er zelfs mee zwemmen.
De Qups zijn vanaf nu online verkrijgbaar via www.ProudBreast.nl in verschillende kleuren en dessins. Voor vrouwen die graag eerst de Qups willen passen, zijn er speciale paspunten.