87th International Trade Show Of The Fiera Del Levante

Hoge bloeddruk? Deze rode en paarse voedingsmiddelen kunnen helpen!

Een te hoge bloeddruk komt steeds vaker voor, vooral bij volwassenen vanaf 40 jaar. Factoren zoals voeding, stress en erfelijkheid kunnen bijdragen aan de verhoging van de bloeddruk. Gelukkig kan een gezond voedingspatroon helpen om de bloeddruk te verlagen. Wist je dat rode en paarse voedingsmiddelen een positief effect hebben op je bloeddruk? Santé zocht het uit.

Wanneer spreken we van een hoge bloeddruk?

Een bloeddruk van 140/90 mmHg of hoger wordt als te hoog beschouwd voor volwassenen en dit probleem komt vaker voor bij mensen vanaf 40 jaar. In de loop van het leven kan de bloeddruk toenemen door factoren zoals voeding, stress, en erfelijkheid. Naast medische begeleiding kan een gezond voedingspatroon, inclusief voedingsmiddelen als aubergine, een positief effect hebben op de bloeddruk.

Anthocyanen, krachtige antioxidanten die verschillende rode, paarse en blauwe voedingsmiddelen hun diepe kleur geven, spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van een gezonde bloeddruk. Deze stoffen bevinden zich in bijvoorbeeld aubergine, rode bieten, bessen, kersen en rode kool. Anthocyanen helpen ontstekingen in bloedvaten te verminderen, waardoor de elasticiteit en doorbloeding verbeteren. Dit helpt om de bloeddruk onder controle te houden en kan tevens het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Aubergine tegen een te hoge bloeddruk

Aubergines, vaak ondergewaardeerd in ons dieet, kunnen een verrassende bijdrage leveren aan het verlagen van de bloeddruk. Deze groente bevat namelijk kalium en antioxidanten, stoffen die helpen om de bloeddruk in balans te houden. Kalium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk door het effect van natrium (zout) in het lichaam te verminderen en de bloedvaten te ontspannen. Antioxidanten, zoals flavonoïden in aubergines, bevorderen een goede doorbloeding en beschermen de cellen tegen schade, wat op lange termijn de gezondheid van de bloedvaten ondersteunt.

Rode bieten om de bloedvaten te ontspannen

Rode bieten zijn uitstekend voor het verlagen van hoge bloeddruk vanwege hun natuurlijke nitraten, die in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide. Dit stofje helpt de bloedvaten te ontspannen en te verwijden, wat de bloeddruk verlaagt en de doorbloeding verbetert. Daarnaast zitten bieten boordevol antioxidanten en vezels, wat bijdraagt aan een gezond hart- en vaatstelsel.

Zo eet je rode bieten het lekkerst:

Rode bieten kun je op verschillende manieren aan je dieet toevoegen. Een populaire keuze is om ze als salade te eten, bijvoorbeeld gemengd met groene bladgroenten zoals spinazie, wat extra vitaminen toevoegt. Ook combineren bieten goed met andere groenten, zoals wortelen, komkommer, of paprika, en ze zijn heerlijk in combinatie met een vleugje geitenkaas of walnoten voor extra smaak en textuur. Voor wie liever een warm gerecht heeft, kunnen bieten ook geroosterd worden en geserveerd worden met andere groenten zoals zoete aardappelen of pastinaak.

Food In Krakow, Poland

Lees ook: Recepten met aubergine

Rode en blauwe bessen

Rode en paarse bessen zoals blauwe bessen, frambozen en zwarte bessen zijn bijzonder goed voor mensen met een hoge bloeddruk door hun rijke gehalte aan antioxidanten, vooral anthocyanen. Ze bevatten niet alleen anthocyanen maar ook vezels, die een positief effect hebben op de bloeddruk.

Dagelijks rode en paarse voedingsmiddelen in je eetpatroon opnemen is dus een uitstekende manier om op een natuurlijke manier je bloeddruk te reguleren en je hart- en vaatstelsel gezond te houden.

Lees ook: Nieuwe techniek tegen hoge bloeddruk

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES

Bronnen: Harvard Health, Rineke Dijkinga, Wikifarmer