Hoe (on)gezond is airco?
19 juli 2023
De airco is soms de frisse wind die je nodig hebt in je leven, maar is het wel zo gezond? We vragen het kno-arts dr. Eva Verver.
Dr. Eva Verver: “Als het buiten dertig graden is, zetten veel mensen de airco op standje ‘diepvries’, maar dat is helemaal niet nodig. In de winter zetten we de verwarming tenslotte ook gewoon op twintig graden. Als je van dertig graden opeens naar zestien graden gaat, is dat een klap voor je lichaam. De gevolgen: geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen. De slijmvliezen zwellen op en dat kan een verstopte neus veroorzaken.”
Droge lucht
“Naast het koelen van de ruimte brengt een airco ook de luchtvochtigheid omlaag. Dit kun je vergelijken met de droge lucht in een vliegtuig. Hierdoor kun je last hebben van irritatie van het neusslijmvlies, droge ogen, hoofdpijn en prikkelhoest. De duur van de klachten kan variëren. Bij sommige mensen nemen de klachten af als ze de ruimte met airco verlaten, anderen hebben langer last van neus- of luchtwegklachten. Mensen die al gevoelige slijmvliezen hebben, omdat ze bijvoorbeeld verkouden zijn of allergieën hebben, zijn vatbaarder voor deze klachten.”
Geen griep
“Veel mensen denken dat je ziek kunt worden van de airco, maar dat is een fabeltje. Verkoudheid of griep ontstaat altijd door een virus. Dat verspreidt zich door hoesten, niezen of een slechte handhygiëne, niet door de airco. Mogelijk kunnen afkoeling en uitdroging van de slijmvliezen er wel voor zorgen dat het afweersysteem minder goed werkt en virussen zich makkelijker kunnen ontwikkelen, maar een direct verband met het gebruik van airco is voor zover bekend niet bewezen. Zolang je airconditioning volgens de voorschriften gebruikt, kan het geen kwaad. Vervang de filters overigens regelmatig, want die kunnen op den duur bacteriën bevatten. En dat kan wél een bron van infecties zijn.”
Tekst: Maike Abma
Eva Verver (37) is kno-arts bij Van Linschoten Specialisten.
Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!