Hoe komt het dat je soms zweet van heet eten?
8 juli 2023
Heet eten, pittig eten, spicy food… velen van ons zijn er dol op. Terwijl anderen het zweet al uitbreekt bij de gedachte eraan. Dat het zweet je uitbreekt bij het eten ervan, hoe komt dat eigenlijk?
Kan het jou ook niet pittig genoeg? Je zult versteld staan van hoe mild Nederlanders doorgaans eten, zelfs als ze denken dat het heet eten is! In warmere landen is het volkomen normaal een extra pittig pepertje aan de salade toe te voegen. Of de curry op te spicen met kruiden waarvan de vlammen uit je mond slaan.
Lees ook: ‘7 creatieve manieren om boerenkool te eten‘
Zweet
Hete pepers bevatten de stof capsaïcine. En die stof geeft bepaalde receptoren in je huid een prikkel om in actie te komen. Die prikkel en actie – het zweten – ontstaan normaal gesproken alleen bij hoge temperaturen. De capsaïcine heeft dus eenzelfde effect op je huid en zweetklieren als zomerhitte!
Brandende tong
Ook je tong kan heftig reageren op de prikkel. Datzelfde capsaïcine activeert de pijnreceptoren in je tong, waardoor je dat zeer prettige (ahum) brandende gevoel ervaart bij pittig eten. Onplezierig, maar gelukkig ongevaarlijk. Water drinken is trouwens niet dé remedie. Je kunt beter kiezen voor een slok melk. Melk haalt de capsaïcine en de pijnreceptoren uit elkaar. Of een stukje kroepoek. Kroepoek is vettig en die olie heeft eenzelfde effect als melk.
Heet, heter, heetst
De heetste peper ter wereld draagt de naam Carolina Reaper. Er is een speciale schaal ontwikkeld om de heetheid van pepers te meten: de Scoville-schaal. En deze Carolina scoort op die schaal gemiddeld 1.569.300 ‘hete eenheden’, maar ook uitschieters van wel 2,2 miljoen hete eenheden zijn gemeten. Ter vergelijking: sambal oelek scoort ongeveer 2000. Tabasco zo’n 5000 en een Jalapeño-peper ligt tussen 2500 en 30.000 hete eenheden. De gemiddelde Nederlander vindt iets pittig als het tussen de 500 en 1000 eenheden ligt.
Beeld GettyImages