honing gezond

Hoe gezond is honing?

Lekker in een kopje munt thee, op een broodje met brie of bij een kommetje yoghurt: honing. Maar is dit zoete goedje nu echt zo veel beter dan suiker?

Verschillende soorten honing

Honing bestaat meestal uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems, maar er zijn ook soorten die van slechts één plant gemaakt zijn, zoals lindehoning, tijmhoning. aciahoning en lavendelhoning. Deze kunnen qua smaak, textuur en kleur anders zijn. Rauwe honing betekent dat het direct uit de bijenkast komt. Deze is niet verhit en bevat geen extra bewerkingen of toevoegingen. Hierdoor behoudt het doorgaans meer voedingsstoffen. Deze honing kan wel sneller gaan kristalliseren en wordt dan hard en minder goed smeerbaar. Dat ziet er wat minder aantrekkelijk uit, waardoor veel fabrikanten de honing sterk verhitten. Dit gaat kristallisatie tegen, maar er gaan op deze manier ook voedingsstoffen verloren.

Lees ook: ‘Hoeveel suiker zit er eigenlijk in ontbijtkoek?’

Vervanger van suiker

Honing wordt vaak gebruikt als zoetmaker, soms als vervanger van suiker. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is dit zoete goedje niet per definitie gezonder dan suiker. Honing is namelijk een mengeling van glucose en fructose, ook gewoon suiker dus. Je lichaam verwerkt het dan ook op dezelfde manier. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker, waardoor er per 100 gram iets minder calorieën in zitten. Honing bevat per 100 gram zo’n 300 calorieën, suiker 390. Omdat het iets minder zoet is dan suiker, wordt er in recepten soms veel meer gebruikt dan wanneer je suiker zou gebruiken – waardoor je alsnog niet profiteert van de winst in calorieën.

Conclusie? Honing is niet per se gezonder dan gewone kristalsuiker en er zit dan ook eigenlijk niet zoveel verschil tussen die twee. Toch adviseert het Voedingscentrum om er niet te veel van te eten.

Lees ook: ’10 signalen dat je teveel suiker eet’

Beeld: Getty Images
Tekst: Mara Ruijters