Heel veel bloedweetjes op een rij
13 januari 2019
Wist je dat er heel veel weetjes zijn over bloed? Dat het warmte door je lichaam pompt, dat je maar liefst 11.000.000 bloedplaatjes hebt… Santé heeft ze op een rij gezet!
Je warm houden
Breng je de functie van bloed terug tot de essentie, dan kun je zeggen dat het zorgt voor een stabiele en warme toestand van je lichaam. Het vervoert warmte door je lichaam en zorgt ervoor dat de temperatuur overal ongeveer hetzelfde is, idealiter zo’n 37 graden Celsius. Krijg je het warm, dan zetten je bloedvaten uit en stroomt er extra bloed naar je huid. Zo kan de warmte je lijf verlaten. Heb je het koud, dan gebeurt het omgekeerde.
Lees ook: ‘Zwarte thee verlaagt bloeddruk‘
Witte bloedlichaampjes
Waar er per liter bloed maar liefst vijfduizend miljard rode bloedcellen rondzwemmen, moeten witte bloedcellen zich behelpen met ‘maar’ vijf miljoen stuks per liter. Dat wil niet zeggen dat je ze minder hard nodig hebt, sterker nog: ze zijn van levensbelang. “Ze zijn ons verdedigings-mechanisme”, legt Wouters uit. “Ze beschermen tegen infecties door ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, en ze ruimen afgestorven stoffen in je lichaam op. Zonder wittebloedcellen zou je van elke bacterie
meteen ziek worden.”
1 bloeddruppel bevat…
- 150 miljoen rode bloedlichaampjes met een gemiddelde doorsnede van 0,008 millimeter.
- 500.000 witte bloedcellen met een doorsnede van 0,014 millimeter.
- 11.000.000 bloedplaatjes met een doorsnede van 0,003 millimeter.
Bloed pompen
Tijdens een gemiddeld mensenleven pompt het hart ongeveer 210 miljoen liter bloed rond.
Bloeddruk wat is dat?
Je bloeddruk is niets anders dan de druk in je bloedvaten. Als je hart samentrekt, gaat het bloed je lichaam in. De druk in je lichaam is dan op z’n hoogst, wat bovendruk wordt genoemd. Ontspant je hart, dan ontstaat er een lagere druk, de onderdruk. Je bloeddruk verandert bij inspanning. Een hoge bloeddruk geeft weinig klachten, alleen als er sprake is van een ernstig verhoogde bloeddruk krijg je last van bijvoorbeeld hoofdpijn of oogklachten. Bedrieglijk, want een hoge bloeddruk is heel gevaarlijk. Het kan leiden tot hart- en vaatziekten en een verminderde nierfunctie. Denk je dat je last hebt van een hoge bloeddruk, dan is het slim om naar je huisarts te gaan om je bloeddruk te laten meten. Je kunt hem ook meten met en zelftest, al weet een professional natuurlijk altijd meer. Wat een goede bloeddruk is, is bovendien per persoon verschillend, maar voor een vrouw is een bovendruk van 120 tegenover een onderdruk van 75 normaal.
Tekst Fleur Baxmeier | Beeld getty images, shutterstock