Griep? Dit kun je het beste eten
23 januari 2025
Naast rust en voldoende drinken, is de juiste voeding onmisbaar om griep snel de baas te zijn. Zet daarom de volgende voedingsmiddelen op je menu.
Als je gezond bent, heb je per dag zo’n 20-25 calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. Ben je ziek, dan stijgt dat naar ongeveer 30 calorieën. Ook de behoefte aan eiwitten wordt groter. Dit komt doordat je lichaam niet alleen de ‘normale’ functies moet uitvoeren, maar ondertussen ook hard aan het vechten is tegen de griep. Je lichaam heeft dus extra energie nodig. Wat vaker kleine porties gaat wat makkelijker dan drie grote maaltijden. Zijn je maag en/of darmen van streek, let dan vooral op je vochtinname. Eet wanneer je daar behoefte aan hebt. Zelfs bij hevige diarree nemen je darmen ongeveer de helft van je eten op, waardoor je je meestal beter gaat voelen.
Wat te eten bij griep?
Warme soep
Een kopje bouillon, kippensoep of verse groentesoep: soep is altijd een grote favoriet bij griep. Dat is ook niet zo gek: de warmte helpt om je verstopte neus vrij te maken en om je keelpijn te verzachten. Het helpt om uitdroging door diarree tegen te gaan en je slurpt het zonder al te veel energie makkelijk naar binnen. Daarbij zorgen de groentes in de soep direct voor een vitamineboost.
Bananen
Bananen zijn makkelijk te kauwen, ze vallen licht op de maag, zijn zetmeelrijk en bevatten veel goede voedingsstoffen. Zo bevatten bananen vrij veel kalium: zo’n 450 milligram per stuk. Kalium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij je vochtbalans en daarom onmisbaar als je diarree hebt of overgeeft. Een goede keuze als je geveld bent door (buik)griep.
Pittig eten
Een no go als je last hebt van je maag of darmen, maar wél een goede optie als je een verstopte neus hebt. Bij verkoudheid zwelt het slijmvlies op, waardoor je neus verstopt raakt. Door pittig te eten, ga je snel snotteren en komt het makkelijker los. Dit komt door het stofje capsaïcine, dat ook verantwoordelijk is voor de pittige smaak. Capsaïcine laat je bloed makkelijker door je lichaam stromen en maakt je neusslijmvlies minder gevoelig.
Lees ook: ‘Griep? 8 tips om snel beter te worden’
Knoflook
Misschien niet het voedingsmiddel waar je direct aan denkt als je ziek bent, maar knoflook doet veel goeds voor je lichaam. Het wordt dan ook van oudsher ingezet als medicijn. De specerij bevat namelijk allicine, een stofje dat je immuunsysteem onder steunt en effectief werkt tegen bacteriën, zoals ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA. Ook zou knoflook het ophoesten van vastzittend slijm bevorderen, doordat de stoffen in look de eigenschap hebben om naar de slijm vliezen te trekken. Het zou de ernst van je griepsymptomen kunnen verminderen en de duur ervan verkorten.
Zetmeelrijke voedingsmiddelen
Is je maag van streek? Etenswaren met veel zetmeel kunnen je maag kalmeren waardoor het overgeven afneemt. Denk bijvoorbeeld aan crackers, beschuit of geroosterd brood. Doop ze in de soep of beleg ze met eiwitrijke toppings, zoals avocado, een gekookt eitje of hüttenkäse.
Lees ook: ‘Kun je ook teveel vitamines binnenkrijgen?’
Beeld: Getty Images
Tekst: Mara Ruijter