Gezond gewicht: 5 tips van een hormoontherapeut
1 juni 2024
Altijd honger? Moeite met afvallen? Hormoontherapeut Vivian Reijs geeft tips voor een gezond gewicht. “Dat kleine vetrolletje waar je je aan stoort, kan komen doordat je misschien toch last hebt van stress.”
1. Let op je stress
Een gezond gewicht bereik je niet alleen door te letten op hoe veel je eet. Maar ook door wanneer je eet, en op stress te letten. Het stress hormoon Cortisol kan als het ontregelt is zorgen voor hoge bloedsuikerwaardes. Deze moeten weer naar beneden gebracht worden door het hormoon insuline. Als deze langdurig uit balans blijft, gaat het lichaam vet opslaan, zeker rondom het buikgebied. Dus dat kleine vetrolletje waar je je aan stoort, kan komen doordat je misschien toch last hebt van stress. Misschien goed om eens op te letten en eventueel op te schrijven wat jou stress oplevert.
Lees ook: met dit dieet kun je met gemak 10 kilo afvallen
Door inzichten te krijgen, kun je wellicht ook kijken wat je eraan kunt doen en of je het kunt balanceren door bijvoorbeeld; Een flink stuk te wandelen, yoga oefeningen te doen ( thuis mag ook), ademhalingsoefening te doen, naar de sauna gaan, te mediteren of even te praten met een vriendin. Dit is allemaal stress verlagend. Soms is stress onvermijdelijk. Het is dus extra verstandig om het te compenseren.
2. Verdubbel je portie groente
Groenteis echt de basis van gezonde voeding. Niet alleen vanwege het hoge vitaminen en mineralen gehalte, maar ook vanwege de vezels die de darmfunctie bevorderen en werken als een soort prebiotica. Waar de goede bacteriën (probiotica) zich weer aan kunnen hechten.
Als je stoelgang lekker loopt, voel je je minder opgeblazen en voel je je energieker. Doordat groente zoveel vezels bevat zul je ook merken dat je minder trek krijgt in ongezonde voeding. Groente vult en te weinig groente betekent snaaien. Neem een beetje rauwkost of salade bij de maaltijd met een flinke scheut olijfolie voor de nodige goede vetten.
Lees ook: Heb jij de hele dag zin in eten? Misschien heb je Leptine resistentie
3. Beweeg elk uur voor een gezond gewicht
Zitten is het nieuwe roken wordt wel gezegd. En inmiddels is gebleken dat een zittend leven niet bevordelijk is voor onze gezondheid en al helemaal niet als je een gezond gewicht wil, of we wat strakker in ons velletje willen zitten. Je hoeft geen marathons te lopen of uren in de sportschool te staan, liever niet zelfs omdat langdurig sporten onze hormonen uit balans brengt. Maar om het uur even bewegen, zoals een trapje lopen, wandelen, paar squats doen, paar minuten op de trampoline springen en stretch oefeningen doen, bevordert je spierkracht en doorbloeding. De trap een paar keer op een dag met een flink tempo extra nemen, verhoogt je hartslag en voor deze kleine/mini interval trainingen zal je lichaam je echt dankbaar zijn.
4. Skip bij het ontbijt je koolhydraten
Teveel koolhydraten in de ochtend, zorgen voor meer trek. Om je bloedsuikerspiegel zo lang mogelijk stabiel te houden heb je volwaardige voeding nodig. En deze bevatten ook vetten en eiwitten. Deze houden de bloedsuikerspiegel veel stabieler dan koolhydraten. Van snelle koolhydraten bij het ontbijt, zoals Cruesli of muesli, gaat je bloedsuikerspiegel snel stijgen waardoor je ook een enorme dip krijgt en je dus om 10:00 uur alweer honger hebt.
Lees ook: 9 tips voor een gezond ontbijt
Om dit te voorkomen raad ik je aan om in de ochtend juist geen granen en muesli of cruesli te eten. Maar in plaats daarvan bijvoorbeeld twee gekookte of gebakken eitjes met wat olijfolie en een avocado. Of een groene smoothie met veel groente, avocado en eventueel wat plantaardig eiwitpoeder, dit zorgt voor een hele stabiele bloedsuikerspiegel en dat bevordert een gezond gewicht.
5. Vast 13 uur voor een gezond gewicht
Eet na 19:00 uur niets meer tot 07:00 uur in de ochtend. Geef je lichaam zo’n dertien uur rust om optimaal te kunnen herstellen. Met een volle maag naar bed vind niemand fijn en vooral je spijsvertering niet. Geef het lichaam dus de tijd voor de spijsvertering en het herstel. Er is tijdens de spijsvertering weinig energie over voor andere processen. Dus een lichte vorm van Intermittent fasting kan daarbij helpen. Zo geef je ook je alvleesklier even rust. Ook dit kan bijdrage aan een gezond gewicht, maar helemaal aan een beter energie niveau! En op den duur een gezond gewicht.
Tip van de redactie
Intermittent fasting is voor velen de oplossing voor gezond gewichtsverlies, minder keuzestress en een fitte levensstijl. Maar hoe pak je het aan in de praktijk? Hannah Vreugdenhil, ervaringsdeskundige en levensstijlcoach, geeft in dit boek een plan waar je direct mee aan de slag kunt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Intermittent fasting – doe je zo
TEKST MANON DAELMANS/ARCHIEF
BEELD GETTYIMAGES
Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé