Feiten en fabels over drinkwater: waar moet je op letten?
17 februari 2024
Veel Nederlanders drinken dagelijks water uit de kraan. Er bestaan echter nogal wat misvattingen over de kwaliteit van ons drinkwater. Laten we enkele van deze fabels ontkrachten en tegelijkertijd kijken waar wel een mogelijk gevaar in schuilt.
Fabel 1: kraanwater is niet veilig om te drinken
Dit is absoluut een fabel. In Nederland is het kraanwater van uitstekende kwaliteit en voldoet het aan strenge wettelijke normen voor veiligheid en zuiverheid. Het wordt regelmatig getest om ervoor te zorgen dat het veilig is voor consumptie. In feite is kraanwater vaak zelfs strenger gereguleerd dan bronwater uit een flesje. Anders dan reclames ons willen doen laten geloven, liggen de meeste bronnen van bronwater in een industrieel gebied. Denk maar niet dat het letterlijk getapt wordt uit een bronnetje op een bergweide…
Fabel 2: waterfilters zijn noodzakelijk om kraanwater veilig te maken
Hoewel waterfilters in sommige gevallen nuttig kunnen zijn (om bijvoorbeeld minder last te hebben van kalkaanslag) is het niet nodig om ons kraanwater te filteren voor veilige consumptie. Het drinken van ongefilterd kraanwater is volkomen veilig in Nederland. Op vakantie kan het eventueel wel uitkomst bieden.
Fabel 3: alle soorten water zijn hetzelfde
Ook niet waar! Hoewel kraanwater bij ons altijd veilig is om te drinken, kan de samenstelling variëren afhankelijk van de locatie en de behandeling van het water. Dit kun je soms ook proeven. Sommige mensen geven de voorkeur aan gebotteld water vanwege de smaak, maar qua veiligheid is kraanwater net zo goed, zo niet beter.
Waar moet je wel op letten? Legionella!
Hoewel kraanwater over het algemeen veilig is om te drinken, is er één potentieel gevaar waar we ons bewust van moeten zijn: legionella. Legionella is een bacterie die kan groeien in waterleidingen, vooral in warm water, en kan leiden tot een ernstige longinfectie genaamd legionellose.
Het risico op legionellabesmetting kan worden verminderd door het regelmatig onderhouden van waterleidingen, vooral in warme en vochtige omgevingen zoals douches, bubbelbaden en airconditioningsystemen. Het is belangrijk om water op de juiste temperatuur te houden en te zorgen voor voldoende ventilatie om de groei van legionella te voorkomen.
Bij twijfel kun je jouw drinkwater testen
Om de kwaliteit van uw drinkwater te waarborgen en potentiële risico’s zoals legionella te identificeren, zijn er drinkwater testen beschikbaar die je kunt uitvoeren. Deze testen kunnen verschillende parameters meten, waaronder bacteriële besmetting, chemische samenstelling en pH-niveaus.
Het testen van drinkwater, zoals bijvoorbeeld en Legionella test, kan gemoedsrust geven en helpen om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Zo kun je vervelende gezondheidsproblemen voorkomen.
Geniet van kraanwater
Het mag duidelijk zijn dat ons kraanwater over het algemeen veilig is om te drinken. Veel water drinken is bovendien goed voor de gezondheid. Gebruik eventueel deze tips om meer water te drinken, gewoon bij jou uit de kraan. Mocht je toch twijfels hebben kun je altijd een test doen. Drink ze!
Dit is een partnerbijdrage