Black Man Applying Sunscreen At Seaside

Een donkere huid en toch zonneallergie? Dít is waarom

Bij zonneallergie denk je misschien vooral aan mensen met een lichte huid, maar ook mensen met een donkere huid kunnen hier last van hebben. Santé vroeg zich af hoe dat zit.

Hoewel een donkere huid van nature beter bestand is tegen de zon, betekent dit niet dat zonneallergie geen probleem kan zijn. Sommige mensen ervaren toch jeuk, bultjes en irritatie na blootstelling aan zonlicht. Hoe ontstaat zonneallergie, ook wel polymorfe lichteruptie (PMLE) genoemd, en wat kun je doen om deze te voorkomen?

Melanine

Melanine is het pigment dat de kleur van je huid, haar en ogen bepaalt. Hoe meer melanine je hebt, hoe donkerder je huid. Dit pigment beschermt ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling door zonlicht deels te absorberen. Daarom hebben mensen met een donkere huid van nature een betere bescherming tegen de zon, maar dat betekent niet dat ze geen last kunnen krijgen van zonneallergie of andere huidschade.

Immuunreactie

Zonneallergie wordt namelijk veroorzaakt door een overactieve immuunreactie. Bij sommige mensen reageert het afweersysteem te heftig op zonlicht, waardoor de huid geïrriteerd raakt. Genetische aanleg kan een rol spelen, maar ook plotselinge en intense blootstelling aan de zon vergroot het risico. Dit verklaart waarom zonneallergie vaak in het voorjaar of tijdens een zonnige vakantie optreedt.

Klachten

Mensen met een donkere huid merken symptomen soms minder snel op omdat roodheid minder zichtbaar is. Toch kunnen klachten zoals jeukende bultjes, een trekkerig gevoel en schilfering duiden op een zonneallergie. Deze zijn vooral te zien op de delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld, zoals het gezicht, de nek, handruggen, onderarmen (vooral rond de ellebogen) en onderbenen. Soms ontstaan ook blaasjes en zwelling.

Zonnebrandcrème

Om deze klachten te voorkomen, helpt het om de huid langzaam aan de zon te laten wennen, een zonnebrandcrème met breed spectrum te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan: La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 SPF 50+ – Geschikt voor de gevoelige huid, beschermt tegen UVA en UVB. Eucerin Sun Gel-Crème Oil Control SPF 50+ – Ideaal voor de vette of acnegevoelige huid. Biodermal Zonnefluïde SPF 50 – Lichte textuur, trekt snel in en laat geen witte waas achter. ISDIN Fusion Water SPF 50. Ook helpt het om beschermende kleding te dragen. Zoek altijd naar een zonnebrandcrème met ‘breed spectrum’ en SPF 30 of hoger en breng deze regelmatig opnieuw aan, vooral na zwemmen of zweten. Houd er rekening mee dat de wind verkoelend werkt, waardoor men minder van de zon merkt. Heb je na elke zonnige dag last van huiduitslag? Dan kan een dermatoloog je helpen vaststellen of je inderdaad een zonneallergie hebt.

Two Black Women Smile While Applying Sunscreen Sitting At The Pool Summer Sun

Lees ook: Zonnebank voor je vakantie: helpt het om verbranding te voorkomen?

BEELD: GETTY IMAGES
Bronnen: Allergie Centra Nederland, Huidarts, Thuisarts

LEES OOK

Uit andere media


Denise Delgado

Denise is een creatieve freelance journalist. Ze heeft European Studies gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en Journalistiek aan KU Leuven campus Brussel. Denise is bedreven in het creëren van content en is een enthousiast, nieuwsgierig en vriendelijk persoon met een enorme wanderlust. Naast haar passie voor reizen, is ze gek op vechtsport, muziek, witte wijn en fietsen in de natuur.

Meer van Denise