slechte adem

Do’s & dont’s bij een slechte adem

Een stralende lach, gezonde tanden en een frisse adem? Alle drie zijn ze binnen handbereik met deze do’s & dont’s.

Do’s & dont’s bij een slechte adem

Do: zorg voor een gezonde basis

Wil je een mooi, gezond gebit? Begin dan met de basis: je tandvlees. Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt strak rond je tanden. Volgens de Vereniging van Mondhygiënisten heeft maar liefst tachtig procent van de Nederlanders weleens last van bloedend tandvlees, wat in veel gevallen duidt op een ontsteking. Dat lijkt misschien onschuldig, maar is het niet. Bacteriën kunnen namelijk via het mondslijmvlies in de bloedbaan terechtkomen en zo bij het hart ook zorgen voor ontstekingen. Ook last van bloedend tandvlees? Spoel dan met zout water. Een schep keukenzout in water oplossen, flink spoelen en klaar ben je. Of kies voor een speciale tandpasta voor gevoelige tandhalzen, zoals Paradontax. Deze tandpasta helpt tandplak verwijderen en zorgt zo voor sterke tanden.

Do: poets je tong

Heb je last van een slechte adem? Poets dan je tong. Het plak op je tong is namelijk de grootste veroorzaker van een slechte adem. Kort: “Informeer daarnaast bij je mondhygiënist wat je kunt doen om overige tandplak in je mond te lijf te gaan, want met poetsen verwijder je maar zestig procent van alle plak. Dat betekent dus dat je ook aan de slag moet met flosdraad, stokers of ragertjes. Welke methode het best bij je past, is afhankelijk van je gebit.”

Do: poets met aandacht

Gedachteloos en snel je tandenpoetsen voor­ dat je je bed in duikt? Liever niet, zeggen deskundigen. Ook voor tandenpoetsen geldt dat je dat het best met volledige aandacht kunt doen. Yvonne Kort is mondhygiënist en auteur van Gezond begint in je mond – informatie, adviezen en 10 tips voor een optimale (mond)gezondheid. Zij zegt:

“Ik raad mijn patiënten aan te poetsen met een elektrische tandenborstel. Door de snel roterende kop wordt je gebit beter gereinigd dan bij een handtandenborstel. Daarbij is het wel belangrijk hóé je poetst. Het gevaar is dat je denkt dat die elektrische tandenborstel het werk wel voor je doet, maar dat is niet zo. Bij elektrisch poetsen laat je de borstel juist op één tand of kies staan en verplaats je die langzaam door je gebit. Voor zowel de elektrische als handtanden­ borstel geldt: als je met aandacht poetst, wordt je gebit goed schoon.”

Lees ook: ‘6 dingen die tandartsen doen voor een gezond gebit’

Do: voed de goede bacteriën in je mond

De dikke laag goede bacteriën die de slijm­ vliezen van onze darmen, mond en huid bekleden, bieden bescherming en zorgen ervoor dat virussen, bacteriën, schimmels en parasieten op afstand blijven. Het is dus belangrijk dat ze gevoed worden, zodat ze kunnen voortbestaan. Dit doe je door een voedingspatroon aan te houden met veel prebiotica – onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Menutip: sla, andijvie, witlof, schorseneren, artisjok, ui, prei, asperge en knoflook.

Don’t: whitening tandpasta gebruiken

Wil je wittere tanden? Vergeet whitening tandpasta’s: deze werken schurend, wat het glazuur van je tanden aantast. Daarnaast is het witmaakeffect nauwelijks zichtbaar. “Het is vooral een marketingtruc van tandpastaproducenten”, vindt Kort. “Als je echt wittere tanden wilt, kun je die beter langzaam laten bleken. Je krijgt dan van je tandarts een malletje dat je thuis vult met gel en vervolgens een aantal avonden draagt. De waterstofperoxide in de gel bleekt je tanden.” Belangrijk om te weten: je kunt je tanden beter niet bleken als je last hebt van teruggetrokken tandvlees of gevoelige tanden. De kans is groot dat je klachten dan verergeren.

Don’t: weinig kauwen

Een slechte adem komt in tachtig procent van de gevallen door een slechte mond­ hygiëne of een ontsteking in je mond. Reinig je je gebit goed, maar komen er toch nare geurtjes uit je mond? Dan kan het zijn dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Een slechte spijsvertering zorgt er namelijk voor dat je lichaam niet alle voedingsstoffen opneemt en de slecht verteerde voedings­ stoffen weer uitscheidt. En inderdaad, die ruiken niet al te fris. Help je spijsvertering dus een handje door goed te kauwen.

Lees ook: ‘Oil pulling: voor- en nadelen van je mond spoelen met olie’

Beeld: Getty Images
Tekst: Marlies Hanse

Uit andere media


Maaike van Oostveen

Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.

Meer van Maaike