wim hof

Dit zijn de dochters van Ice Man Wim Hof

Isabelle en Laura Hof, de dochters van ‘Iceman’ Wim Hof, kregen het nut van ademhalingsoefeningen en koud afdouchen al jong mee. Toch was het niet altijd vanzelfsprekend dat ze in hun vaders voetsporen zouden treden. Ze vertellen aan Santé waarom ze graag een duik in koud water nemen.

Jullie werken allebei bij het bedrijf van Wim Hof. Wat doen jullie precies?

Laura: “Met mijn vader heb ik veel inter­ nationale events en reizen georganiseerd voor groepen tot 1200 mensen die willen kennismaken met de Wim Hof Methode. Supermooie ervaringen. Daarnaast geef
ik als WHM­instructeur workshops over ademhaling, mindset en ijsbaden.”


Isabelle: “Ik werk fulltime als manager van de WHM Academy, een opleidingstraject waarmee mensen gecertificeerd WHM­ instructeur kunnen worden. Zelf ben ik ook instructeur. Daarnaast communiceer ik over de wetenschap achter de methode, en ik help met het organiseren van reizen en workshops. Ja, we hebben volle agenda’s, maar het is mooi, dankbaar en leuk werk. En het scheelt dat we geen kinderen hebben.” 

Laura: “Voor reizen en workshops in het buitenland moet je flexibel zijn. Dat moet bij je passen. Ik hou bijvoorbeeld van afwisseling en prikkels, en kan moeilijk op één plek blijven zitten.” 

Wat houdt de Wim Hof Methode in? 

Isabelle: “De methode bestaat uit drie com­ponenten: graduele blootstelling aan kou, mindset en ademhalingstechnieken. Die zijn nauw met elkaar verbonden. Je lichaam reageert bijvoorbeeld op hoe je denkt, dus als je je geest voorbereidt op kou, kun je daar beter mee omgaan. En door die adem­ halingsoefeningen gebeurt er fysiologisch veel in je lichaam, waardoor je beter bestand bent tegen blootstelling aan kou.” Laura: “Het is een alternatieve methode die je helpt om happy, healthy en strong te worden. Atleten en top­CEO’s, maar ook moeders en huisvaders gebruiken ’m. 

Een paar jaar geleden is wetenschappelijk bewezen dat je met ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan kou het autonome zenuwstelsel kunt activeren en de reactie van je immuunsysteem kunt remmen. Een totale paradigmaverschuiving in de medische wetenschap.” 

Welke van die elementen passen jullie in je dagelijks leven toe?

Isabelle: “Ik douche elke dag even koud af: gewoon aan het eind even switchen van warm naar koud. En tijdens het hardlopen dip ik altijd even in het meer, zeker als het winter is. Dat doe ik een paar keer per week. Dan jog ik terug en ben ik weer helemaal  aan. De ademhalingstechnieken doe ik zo’n vijf keer per week. Afhankelijk van hoe diep ik wil gaan, doe ik één tot vijf rondes van de standaardtechniek: in­ en uitademen, met wat retenties (even stoppen met ademhalen, red.) erbij.” 

Laura: ”Het is echt in ons leven verankerd. Dat kan ook niet anders. Niet vanwege onze achternaam, maar omdat het zo goed voelt. Dat begrijp je pas als je het doet.” 

Wat doen die ademhalingsoefeningen en kou dan voor je?

Laura: “Je maakt happy hormones aan. Je beïnvloedt er niet alleen je hormonen en zenuwstelsel mee, maar ook de pH­waarde van je bloed. Het voelt alsof je gedetoxt bent. En neurologisch gebeurt er ook van alles – je bent meer gefocust, meer in het nu.” Isabelle: “Ik weet na die ademhalings­oefeningen precies welke kant ik op wil, hoeveel gedachtes ik daarvoor ook had. Maar ik word ook niet té rustig – ik heb  de energie om de dingen te doen die ik wil doen. En het mooie is: je hebt die oefeningen altijd in je backpack, dus je kunt ze inzetten wanneer je maar wilt.” 

Laura: “Mensen vragen vaak wat de snelste manier is om de methode toe te passen. Dan zeg ik: begin eens met ademhalings­ oefeningen in de ochtend en draai aan het eind van je warme douche de knop om. Begin met 15 seconden koud afdouchen  en bouw dat op tot 2 minuten. Doe dat 21 dagen en je hebt die gewoontes een beetje ingebracht. Dan voel je de voordelen en wil je niet meer terug.” 

Hebben jullie die oefeningen altijd gedaan?

Laura: “Koud afdouchen doe ik sinds mijn elfde, maar met ademhalingsoefeningen begon ik pas op mijn 23ste. Mijn vader  kwam toen op bezoek terwijl ik een enorme kater had, haha. Hij deed drie rondes met me en ik voelde me ineens klaarwakker en energiek. Weg kater. Ik keek hem aan en zei: ‘Oh my God, dit werkt echt!’” 

Isabelle: “Zo is het ook aan mij geïntrodu­ceerd, maar ik ontdekte pas dat het ook een goede anti­stress oefening is toen ik meedeed met een groep reumapatiënten die we samen met een arts en een fysio­therapeut begeleidden. Daarna voelde ik me zo kalm.” 

Laura: “Ik heb mijn vader van jongs af aan wel ademhalingsoefeningen zien doen. Dan had ik een nachtmerrie, ging ik om vier uur ’s ochtends naar de huiskamer en zat hij daar te ademen. En als hij ging koudedippen bij de Sloterplas, gingen wij er als zes­, zeven­ jarigen ook gewoon in. Of niet, als we geen zin hadden. Niks hoefde.” 

Hoe was het om op te groeien met de ‘Iceman’ als vader?

Isabelle: “Ik denk dat iedereen – wij en onze twee broers, die ook in het bedrijf werken – dat anders heeft ervaren. Hij was een te gekke vader, de animator van de buurt. Hij maakte eens een eigen kabelbaan en een schommel in een boom, waar de hele buurt op wilde. En in de winter ging hij altijd  de kou in. Dat was voor ons heel normaal. Ik weet nog goed dat hij voor het eerst op televisie kwam. Hij zou vijftig meter onder een wak door zwemmen, een wereldrecord. Hij zwom en zwom en zwom, en ging tien meter te ver door. Maar één begeleidende duiker had het in de gaten. Ik dacht dat  hij zou verdrinken, tot ik hem op televisie zo uit dat wak zag komen. Dat raakte me, natuurlijk. Hij is altijd iemand geweest met wilde plannen.” 

Laura: “Voor mij was mijn vader altijd mijn beste vriend. Elke dag gingen we vijf kilo­ meter lopen en boodschappen halen. Dan stouwden we zijn backpack vol, liepen we terug naar huis en gingen we tussendoor even ergens zitten kletsen. Het was wel een aparte vader: ik weet nog dat ik op een besneeuwd schoolplein wachtte tot hij me kwam ophalen. Andere kinderen werden opgehaald door ouders in dikke winterjassen en mijn vader kwam aan in een hawaiishirt, korte broek en sandalen. En dan ging hij ook nog yoga trucjes doen op het plein. Mijn vader in een notendop. Nu is hij bekend om die trucjes, zelfs in de wetenschap.” » 

Wisten jullie al jong: hier ga ik later iets mee doen?

Tegelijk: “Nee!”
Laura: “Ik heb zelfs een hele tijd gedacht:
ik word juist géén WHM-instructeur, omdat ik de dochter van Wim Hof ben. Dan word je toch anders bekeken. Maar toen ik eenmaal reizen organiseerde voor het moederbedrijf en mensen sprak die me vertelden hoeveel impact de methode op hun leven had, ben ik daaroverheen gestapt. Ik wilde die tools persoonlijk delen met mensen.” 

Isabelle: “Ik heb psychologie gestudeerd en wilde gz-psycholoog worden. Tijdens mijn master kwam ik in aanraking met positieve psychologie. Dat sprak me aan: het ging daarin niet om problemen oplossen, maar om meer uit jezelf halen door middel van positiviteit. Ik dacht: dat proces kun je als WHM-instructeur ook mooi begeleiden. Want die ademhalingsoefeningen zijn  zo krachtig, dat ze voor een mindswitch kunnen zorgen.” 

Hebben jullie thuis een ijsbad op het balkon staan?

Laura: “Ik had vorig jaar wel een vriezer waar ik in kon. Toen ik hem kocht, vroeg ik: past er een heel persoon in? De verkoper vroeg zich af waar ik ’m voor nodig had, haha. Na een paar maanden ging hij stuk. Ik hou wel van een ijsbadje, dat vind ik echt kicken, maar ik houd het thuis bij koud afdouchen. Daar moet ik wel bij zeggen: dat wordt steeds lekkerder, maar het went nooit. Soms heb je geen zin en zegt je brein: nee. Maar je innerlijke saboteur uitschakelen is weer goed voor je mindset.” 

Isabelle: “Ik vind zwemmen in natuurwater veel lekkerder dan een ijsbad. Je bent door dat koude water zó in het hier en nu. Het moment dat je erin gaat, is het moeilijkst. Je brengt jezelf in een overlevingssituatie. Maar wanneer je je kleren eenmaal hebt uitgedaan en tussen die eendjes zwemt,  is het zo rustgevend. Ik kan het bijna niet omschrijven, maar het is een beetje alsof alles van je wordt weggestript en alleen jij en je ziel overblijven.” 

En nu wordt jullie verhaal een Hollywoodfilm

Laura: “Ja, het verhaal van Wim. Heel bijzonder. Wij komen er ook in voor. Of we iets te zeggen hebben over wie ons gaat spelen? Nee, haha.” 

Isabelle: “We zijn wel even geraadpleegd: hier is het script, kunnen we het zo maken? Joseph Fiennes, die mijn vader speelt, mailde me een tijdje geleden. Hij schreef: I will give my right arm to play your father, met een heel mooi eerbetoon. Ik dacht meteen: natuurlijk! Wims verhaal heeft alles om mensen diep te raken.”
Laura: “Het drama, het heroïsche, het idee dat je je eigen pad moet kiezen, ook als niemand je gelooft.” 

Wat zijn jullie toekomstplannen? 

Isabelle: “Er zijn een paar projecten waar we ons op gaan richten, maar dat breng ik nog even niet out in the open. En ik ga emigreren naar Israël. Daar komt mijn partner vandaan, vandaar. Emigreren klinkt heel dramatisch, maar het is maar voor een halfjaartje. Een nieuwe cultuur ontdekken en daar werken.” 

Laura: “Mijn doelenbord is zo vol, dat slaat helemaal nergens op. Ik heb daarom bedacht dat ik me maar op een paar dingen ga richten. Vorig jaar ben ik begonnen met het schrijven van een boek, waarin ik mijn persoonlijke verhaal ga verweven. Dat wil ik afmaken. En ik wil vol inzetten op workshops en groeien in het instructeurschap. Het is werk, maar zo voelt het niet.” • 

Wim Hof (65) is deze week volop in het nieuws. Hij wordt door zijn ex-vrouw, haar kinderen en hun zoon beschuldigd van mishandeling. Dochters Laura en Isabelle lieten via social media weten dat ze het artikel in de Volkskrant schandalig vinden. Zo schrijft Isabelle onder andere ‘Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe Caroline Wim psychisch gemanipuleerd heeft. Ikzelf ging uit huis toen ik 16 jaar oud was omdat ik de spanningen en de leugens van Caroline niet meer trok.’ Lees hier het hele bericht. Laura schrijft onder andere: ‘De Volkskrant liegt alweer. Nu het verhaal van mijn vaders ex, die mij nota bene 23 jaar geleden uit het huis gooide. En hoe toevallig dat de Volkskrant nu een verhaal ophangt over deze ex, nu haar alimentatie voorbij is!’

Boekentip

BESTEL HIER

TEKST KIM VAN DER MEULEN | FOTOGRAFIE GettyImages

Tip van de redactie

Qnuz warmtekussen bouclé

Qnuz Warmtekussen 500x350 1
Shop