wintertenen loperswol schapenwol antidruk wol winter kou tips Santens lopen zonder blaren in de winter

Dit kan je doen als je last hebt van wintertenen

Tijdens koude en vochtige periodes, kun je last krijgen van wintertenen: blauwrode zwellingen op je voeten die flink kunnen jeuken en soms zelfs pijnlijk zijn. Dit kun je eraan doen.

 

Houd je voeten warm

Wintertenen treden meestal op bij temperaturen onder de 15 à 10 graden. Vanaf die temperaturen is de overgang van binnen naar buiten (en andersom) vrij groot voor je lichaam. Probeer temperatuurovergangen dus zo klein mogelijk te houden door je warm aan te kleden als je naar buiten gaat en extreme warmte van een kachel of open haard te vermijden.

Lees ook: “5 tips tegen opgezwolle voeten”

Zo doe je het:

Draag meerdere lagen kleding over elkaar voor extra isolatie, draag (eventueel voorverwarmde) handschoenen en trek goede winterschoenen aan. Let op dat deze niet knellen, dat kan de klachten juist verergeren.

Stimuleer je bloedsomloop

Je hart pompt bloed door je lichaam, waardoor alle cellen zuurstof aangevoerd krijgen. Hoe verder het lichaam in, hoe zwakker die ‘pompdruk’ wordt. Aangezien je handen en voeten de uiteindes van je lichaam zijn, is de druk daar dus wat zwakker. Wintertenen worden veroorzaakt doordat het bloed niet goed kan doorstromen en daardoor ophoopt. Die ophoping zorgt voor jeuk en andere klachten.

Zo doe je het:

Stimuleer je bloedsomloop door veel te blijven bewegen. Moet je de kou in? Ga een half uur van tevoren alvast bewegen, om de doorbloeding in je voeten een boost te geven. Dat kan heel simpel: ga stofzuigen, haal een doekje over de vensterbanken of ruim de was op.

Wisselbad, massage of crème

Een andere manier om je bloedsomloop te stimuleren, is een wisselbad nemen. Daarnaast kun je gebruiken maken van speciale apparaten die de bloedcirculatie stimuleren. Ook bestaan er diverse crèmes en gels tegen wintertenen. De werking van zowel wisselbaden als die van massage en crèmes is overigens niet bewezen.

Zo doe je het:

Houd voor een wisselbad je voeten en/of handen drie minuten in warm water, daarna een halve minuut in koud water. Sluit af met drie minuten in warm water. Begin wel op tijd met de wisselbaden, in september bijvoorbeeld. Op die manier bereid je je bloedvaten voor op temperatuurwisselingen. Als je eenmaal wintertenen hebt, kunnen wisselbaden averechts werken. Wees hier dus voorzichtig mee!

Wintertenen? houd je voeten droog

Wintertenen treden het meest op bij de combinatie kou en vocht. Zorg er dus voor dat je voeten goed droog blijven.

Zo doe je het:

Kies voor waterdichte schoenen van natuurlijke materialen, zoals leer. Kunststof kun je beter vermijden, omdat het niet ademt. Draag wollen of katoenen sokken in je schoenen, die irriteren je huid niet en nemen zweet snel op. Gebruik schoenspanners om je schoenen na het dragen te luchten en ze sneller te laten drogen.

Img 20230421 Wa0015

Bron: Santé januari 2019 Tekst: Mara Ruijter

Tip van de redactie

Houd je voeten warm en je tenen droog met een plukje Loperswol tegen wintertenen. Doe je voeten een plezier en loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lopen Zonder Blaren

Gerelateerde artikelen