Placeholder

Dit doet blauw licht met je huid

Uren naar een beeldscherm turen, is niet bepaald goed voor je ogen en je nachtrust. Maar wist je dat ook je huid schade kan oplopen van blauw beeldschermlicht?

 

De wekker gaat. Eerste move: telefoon checken op mail, berichten en appjes. Daarna naar het werk om je vervolgens te nestelen achter de computer, om daar uren niet meer achter vandaan te komen. Recente onderzoeken wijzen uit dat volwassenen zo’n acht en een half uur per dag naar een schermpje kijken. Millennials (de generatie die is geboren tussen 1980 en 2000) doen daar nog een schepje bovenop: tien uur per dag is normaal.

Lees ook:3x minderen met je smartphone

Slecht voor je huid

Zo veel achter een scherm zitten, is slecht nieuws voor je huid. Via digitale apparaten en ledverlichting word je namelijk blootgesteld aan zogeheten blauw licht. Omdat de stralen een korte golflengte en hoge dosis energie hebben, zijn ze in staat diep in je huid door te dringen en daar schade aan te richten. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie: “Er zijn onderzoeken die laten zien dat blootstelling aan een hoge dosis blauw licht vrije radicalen kan genereren. Dit kan op langere termijn zorgen voor pigmentvlekken en rimpels, net als wanneer je wordt blootgesteld aan uv-droge huidstraling en vervuiling.”

Blauw licht

Andere onderzoeken tonen aan dat schermlicht roodheid en zwellingen kan opleveren. Maar: deze huidproblemen treden pas op als je wordt blootgesteld aan een hoge dosis. Ultee: “De dosis blauw licht die in deze onderzoeken werd gebruikt, is niet te vergelijken met de hoeveelheid waarmee we in het dagelijks leven te maken krijgen.” De kans dat je huid veroudert door elke dag te appen of instagrammen is dus minimaal.

De juiste filters

Minimaal of niet: blauw licht kan dus schade aanrichten. Daarom is je huid beschermen geen overbodige luxe. Crèmes die tegen uv-A- en uv-B-stralen beschermen, bieden bescherming tegen (een deel van) de schadelijke effecten van blauw licht. En aangezien veel crèmes standaard een SPF bevatten, is je huid in de meeste gevallen ook meteen beschermd tegen blauw licht.

Jetske Ultee: “Filters die blauw licht kunnen tegenhouden, zijn zinkoxide, titanium­dioxide en Tinosorb M. En aardig om te weten, is dat ook ijzeroxide in foundations en poeders een deel van het blauwe licht kan tegenhouden.” Het grootste effect bereik je door je huid van binnenuit te beschermen tegen de vrije radicalen die blauw licht kan veroorzaken. Dat kun je doen door antioxidantrijk te eten (broccoli, aubergine, granaatappel, blauwe bessen) en te smeren met producten waaraan antioxidanten als vitamine C en E zijn toegevoegd.

Ook voordelen

Toch heeft blauw licht ook wel voordelen. Zo kunnen de stralen net als zonlicht vitamine D aanmaken en je een goed humeur bezorgen. “Ook kan blauw licht antibacterieel werken. Niet voor niets worden blauwe lichtlampen al lang ingezet bij de behandeling tegen acné. Recent onderzoek laat zelfs zien dat blootstelling aan dit deel van het lichtspectrum een
gunstig effect heeft op de bloedvaten en de bloeddruk kan verlagen”, legt Ultee uit.

Time out

Je huid voor honderd procent beschermen tegen blauw licht is onmogelijk, maar het dichtst in de buurt kom je door te smeren met een zogenoemde ‘broad spectrum’-crème. Deze moisturizers met SPF bevatten filters die beschermen tegen verschillende vormen van straling, waaronder meestal ook blauw licht. Ga altijd voor minimaal SPF30; minder heeft weinig zin. Ook een idee: je telefoon wat vaker opzijleggen en je ogen en huid een time-out gunnen.

Bron: Santé maart 2019 Tekst: Carlijn Biesemaat

Gerelateerde artikelen