opwarmen-fouten-ziek

Deze 6 opwarmfouten kunnen je ziek maken

Ben jij ook weleens ziek geworden nadat je leftovers had gegeten? Dan is de kans groot dat je een – of misschien wel meer – van deze opwarmfouten hebt gemaakt… Deze fouten kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt als je restjes eet, dus lees snel welke fouten jij voortaan niet meer gaat maken!

1. Eten langer dan twee uur buiten de koelkast laten staan

Als er iets zonde is, is het wel wanneer je overgebleven eten moet weggooien. De oplossing? De restjes bewaren voor een later tijdstip! Je hebt er immers niet voor niets zo voor moeten zwoegen… Let er wel op dat het eten niet te lang – minder dan twee uur – buiten de koelkast heeft gestaan, anders heb je juist kans dat je ziek wordt wanneer je je restjes weer gaat eten. Er is namelijk een kans dat er bacteriën in je eten gaan groeien wanneer het te lang op kamertemperatuur blijft staan. Iets wat je natuurlijk wil voorkomen. Hou dus goed in de gaten hoe lang je eten al buiten de koelkast heeft gestaan voor je het gaat opwarmen en gooi het alsnog weg als je het niet vertrouwt.

Lees ook: ‘Zo passen er wel twee pizza’s in je oven

2. Je eten in de verkeerde bakjes bewaren

Door je eten in de juiste bakjes te bewaren zorg je ervoor dat het langer houdbaar blijft en je minder kans hebt om bacteriën binnen te krijgen. Pak je eten dus niet in met folie of plastic, maar doe het in luchtdichte voedselbakjes. Probeer de hoeveelheid van je overgebleven eten ook te matchen met de grootte van het bakje: des te meer lucht er nog bij het voedsel in het bakje zit, des te sneller ontstaan er bacteriën, vocht en andere geurtjes in het bakje.

3. De koelkast te warm zetten

Heb je weleens gecontroleerd hoe laag de temperatuur in jouw koelkast staat? Wanneer je eten in een koelkast staat die te warm is – de ideale temperatuur is 3 of 4 graden Celsius – heb je kans dat er sneller bacteriën gaan vormen in je eten. Zorg er daarom voor dat je regelmatig controleert op welke temperatuur jouw koelkast staat ingesteld, zodat je zeker weet dat je jouw eten op de juiste temperatuur bewaart en je straks geen eten hoeft weg te gooien of er ziek van wordt.

4. Restjes te lang bewaren

Niet alleen is het belangrijk om je eten op de juiste temperatuur te bewaren, ook doe je er verstandig aan om het niet te lang te bewaren. Wanneer je je restjes in de koelkast zet, kan je ze het beste drie tot vijf dagen bewaren, want als je het langer doet zal je merken dat het eten waarschijnlijk niet meer ruikt en/of smaakt zoals het zou moeten. En dan heb je natuurlijk kans dat je er ziek van wordt. Wil je restjes toch langer bewaren dan een paar dagen? Kies er dan voor om je eten in te vriezen en let goed op met ontdooien.

5. Restjes niet heet genoeg opwarmen

Wanneer je je restjes opwarmt, moet je in ieder geval zorgen dat ze warm genoeg worden om eventuele al aanwezige bacteriën te doden. Let er daarom op dat je eten in ieder geval opwarmt tot een temperatuur van 75 graden Celsius. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om sauzen, soepen en jus op te warmen door ze aan de kook te brengen. Ook helpt het om je restjes af te dekken tijdens het opwarmen: hierdoor houdt het eten vocht vast (waardoor het niet uitdroogt) en worden al je restjes opgewarmd, in plaats van alleen de bovenkant. Ook evenredig opwarmen kan voorkomen dat er bacteriën in je eten ontstaan! Misschien handig om een eetthermometer aan te schaffen als je die nog niet hebt?

6. De plaat van je magnetron niet schoonmaken

Warm jij jouw bevroren vlees op op dezelfde magnetronplaat als waar je jouw restjes op opwarmt? Rauw vlees bevat vaak vocht waar bacteriën in zitten, net als vis. Wanneer je dit soort voedsel regelmatig opwarmt, is het verstandig om extra voorzorgsmaatregelen te nemen tussen je opwarmsessies door, anders ontstaat er kruisbesmetting. Je zou bijvoorbeeld verschillende magnetronplaten kunnen gebruiken voor rauw voedsel en al bereid voedsel. Of je kan ervoor kiezen om de plaat na gebruik in heet water met zeep schoon te maken om de achtergebleven bacteriën te doden.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen